Ако досега сте хвърляли инстинктивно обелките от банани в кофата, спрете. Оказва се, че те имат доста практична употреба, която може да ви бъде от полза. От третиране на кожни проблеми до почистване на обувки – има куп интересни и полезни приложения на банановите обелки.

Почистване на кожени предмети

Знаете ли, че с бананови обелки можете да почистите всякакви предмети от естествена кожа. Влагата в тях и маслата полират идеално всякакви повърхности от подобна материя.

Почистване на растения

Обелките може да излъскат и жива материя – като листата на всякакви растения. Маслеността в състава им прави защитен слой на самото листо, което не позволява събирането на прах върху него. Освен това създават и блясък на растенията.

Полиране на обувки

Както вече споменахме, обелките от банани полират успешно всякаква кожа, включително и тази на обувките ви. Просто потъркайте кората в кожата и след това почистете със сух и мек платнен парцал.

Избелване на зъби

Да, прочетохте правилно! Обелките от банани съдържат агенти, които избелват зъбите ви по най-добрия начин. Магнезият и калцият в тях полират емайла и след кратко изплакване зъбите ви видимо са по-чисти и блестящи.