IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приели сте повече кофеин?

16 януари 2019 06 30

Ето как да го изведете от тялото си

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Оцелявате само на кафе? Има сериозна опасност да предозирате. Кафето е пръв приятел на човека, но като всичко друго на този свят, трябва да бъде приемано с мярка. Когато предозирате може да се сблъскате с някои странични ефекти. Консумираме кофеина с ясното съзнание, че той трябва да ни „вдигне“.

Ако в кратък период на време в организма влезе много кофеин, може да усетите леко треперене. Това е начинът тялото да ви покаже, че трябва да го разтоварите от веществото. Сред останалите симптоми може да са сърцебиене, гадене, световъртеж, интензивно потене, повръщане или в най-лошия случай сърдечен удар.

Колко е прекалено?

Различните хора имат различна толерантност към кафето. Според американското министерство на земеделието човек не трябва да поема повече от 400 мг на ден, ако иска да е здрав и в кондиция

Защо се повишава количеството на кофеин в кръвта?

Излишният кофеин се извежда от тялото по различни начини, но ако увеличите дозата в кратък период (например – изпиете 3-4 чаши в рамките на 3 часа), тялото няма достатъчно време да го абсорбира правилно и концентрацията става завишена, което поражда и страничните ефекти.

Как да реагирате в подобни ситуации?

Трябва веднага да ускорите изхвърлянето на излишното количество. А това става като:

Хидратирайте се

Пийте повече вода, за да ускорите разреждането на натрупания кофеин в кръвта. Също така ще учестите и уринирането, което е една от формите за изхвърляне на излишния кофеин.

Леки упражнения

Ходете, потичайте, карайте колело… раздвижването ще ускори метаболизма, а това ще подпомогне асимилацията на кофеина.

Храни богати на калий и магнезий

Когато приемате повече кофеин, това веднага намалява количеството на калий и магнезий в тялото, което улеснява треперенето и крампите. Най-лесното решение е да хапнете един банан.

Лекарска помощ

Крайна мярка, ако не се чувствате добре и нищо от описаното не сработи, е да се консултирате с лекар, който да ви помогне да минимализирате кофеина в тялото си.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари