IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 храни, които трябва да миете специфично

18 март 2019 13 15

При тях вероятността от задържане на бактерии и микроби е по-голяма

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Със сигурност знаете колко важно е да миете плодовете и зеленчуците и едва ли влагате излишни мисли, докато ги поставяте под водната струя. Някои от тях обаче се нуждаят от по-специфично измиване, тъй като лесно задържат бактерии и паразитни организми дори след като през тях е минала вода.

Замразени плодове и зеленчуци

Те са много лесни за употреба и макар да не са толкова полезни, колкото пресните, пак имат своите ползи. Проблемът е, че повечето хора се подлъгват по заледения слой върху тях и директно ги слагат при останалите съставки. Бактериите по тях обаче трябва да се отмият предварително, дори да ги подлагате на топлинна обработка след това.

Зеле

Свинската тения е често срещан паразит в растения, по зеленчуци като зеле, броколи и карфиол. Затова е важно да измивате тези зеленчуци много старателно преди консумация. Правилният начин да се измие зелето е да се премахнат горните два слоя, да се нареже фино и да се натопи във вода с малко оцет за няколко минути. Изплакнете зелето с чиста вода след това. Ако приготвяте карфиол, трябва да почистите всяко местенце, след като го разделите на парчета.

Риба/пиле

Измиването на риба/пиле преди готвене е задължителна стъпка. Изненадващото за вас вероятно е, че ако поставите пилето/рибата под течащата вода на мивката, може да разпространите бактериите из кухнята си. Най-добрият начин е да изкиснете или залеете с вряща вода, която гарантирано убива всичко вредно. Не забравяйте да измиете внимателно ножа, дъската за рязане и ръцете си, след като нарежете пилето.

Ябълка

Повечето плодове, дори български – са пръскани с пестициди. Ябълките, които заливат пазара целогодишно също! За да избегнете досега на организма с вредни химикали, накиснете ябълката във вода със сода за хляб за 12 минути преди консумация.

Маруля

Разделете листовете маруля и накиснете във вода за няколко минутки. После ги минете още веднъж през течаща вода.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

( преди 4 години )
Бе я се гръмнете! Тъй де, не се мъчете.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар