IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилната дневна доза плодове и зеленчуци

13 юни 2019 05 40

За да сте здрави и във форма

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Вярвате ли, че една ябълка на ден пази доктора далеч? Ако отговорът е ДА, то вие определено сте били облъчени от своите родители да наблягате на плодовете и зеленчуците.

Хранителни и здравни експерти открай време повтарят, че трябва да консумираме дневно по 5 порции и от двете хранителни групи. А ново изследване стига дори по-далече, обяснявайки че ако всички започнем да ядем по 800 г плодове и зеленчуци на ден, можем да предотвратим 7,8 милиона случая на преждевременна смърт.

Как изглеждат 10 порции на ден?

На пръв поглед изглежда доста храна, но повярвайте, има как да я вкарате в дневното си меню.

Ето и един примерен план:

1. Вкарайте фреш за закуска. Алтернатива е да вкарате и плод в мюслито си. Ето я и порция 1.

2. Може да сварите броколи, картофи и да добавите домат. Подправете и това са цели 2 порции зеленчуци.

3. Една ябълка или банан в ранния следобед се брои за още допълнителни 2 порции.

4. След тежкия работен ден, можете да заредите тялото с енергия с нещо сладко и вкусно. Едно смути се брои за още 2 порции плодове.

5. За вечеря може да добавите гарнитура от пресни зеленолистни зеленчуци. И ето още 2 порции зеленчуци. Ако си мислите, че е по-лесно да замените тази цялата храна с мултивитамини, помислете пак! Според авторите на изследването, консумирайки разнообразни храни от гамата на плодовете и зеленчуците, вие набавяте комплексно хранителни съставки, които не могат да бъдат събрани в едно хапче. Винаги можете в добавка да взимате и мултивитамини, но не разчитайте само на тях.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари