IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помага ли дъвченето на дъвка за отслабването?

12 август 2019 05 30

Не само вкусни, но и помагат за контролиране на апетита

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Обичате ли дъвки? Те не само освежават дъха, но според някои изследвания имат и други позитивни свойства, сред които дори успешно отказване на цигарите, повишаване на паметта и намаляване на глада.

Разбира се, дъвките идват в различни форми, цветове и вкусове и са поредното средство, в което могат да се вкарат билки, есенции и химикали, които имат влияние върху здравето, тонуса и някои човешки реакции. Но колко от изтъкваните като предимства свойства на дъвките са истина, особено що се касае до отслабването?

Изследването

Изследване на университета в Рода твърди, че редовното дъвчене на дъвка всеки ден може да намали приема на калории с до 68% на ден. Веществото също така потушава глада за сладко и така намалява риска от затлъстяване. Освен това според учените дъвченето помага за изгарянето на до 5% повече калории на дневна база.

Друго проучване – на университета в Луизиана – разкрива, че дъвките са голям помощник в контролирането на апетита и редуцират междинните хранения. Вместо да посягате към някое изкушение между храненията, винаги може да лапнете сладка дъвка. Вкусът ѝ изпраща сигнали до мозъка за ситост.

И все пак не прекалявайте!

Като всяка теория и тази има своите противници. Дъвченето на гладно повишава производството на стомашни сокове и ако не сте хапнали нищо, може да се сдобиете с киселини. Също така е важно да подбирате какви дъвки дъвчете.

– Препоръчително е да си взимате дъвки без захар;

– Ако съзнателно сте си купили дъвки със слабително действие, също четете внимателно, за да не прекалите с дневната доза и действието им да разстрои стомаха ви;

– Не дъвчете нонстоп. Челюстта ви се нуждае от почивка;

– Избирайте дъвки, препоръчвани от стоматолози, тъй като съставът им няма да причини кариеси и да нарушат ph-то в устата ви.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари