IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

9 начина да ядете месо здравословно

10 август 2019 13 15

То се нуждае от допълнителна обработка преди готвене

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Месото е един от основните източници на протеини. Като всяка храна обаче и с него не трябва да се прекалява. Количеството, което трябва да приема един човек на ден, зависи от крайната му цел.

Протеините са важни за изграждане на косъма, ноктите и разбира се за развиване на мускулите. Ако искате да отслабвате, е хубаво да хапвате по 1,3 г протеин на всеки килограм от теглото си. Същата доза важи и за поддръжка на мускули. Ако искате да изграждате мускули, увеличете до 2 г на килограм. Ние не сме канибали, нито диви животни, затова не консумираме сурово месо. Ето и няколко полезни съвета как да ядете месото, за да не навредите на здравето си:

1. Залагайте на изчистен вид месо – свинско, риба, телешко, вместо да залитате на кренвирши и наденици, които в повечето случаи са микс не само от меса.

2. Намалете тежките меса като свинско и телешко до максимум 2 порции на седмица.

3. Не яжте месо за закуска, по-добре хапнете яйца, за да си набавите протеини.

4. Избягвайте консервирани или вакуумирани меса – те са пълни с консерванти и имат високо ниво на натрий.

5. Мариновайте месото, за да бъде по-крехко. Добрата марината трябва да съдържа киселина като лимонов сок или оцет, за да работи.

6. Избирайте си месо, което не е пълно с хормони.

7. Избягвайте да панирате или пържите месото, така става по-тежко за стомаха и трудносмилаемо. В резултат може да имате стомашни проблеми или дори запек.

8. Гледайте да имате поне едно ядене на ден, което не съдържа никакво месо. Набавяйте си протеин от семена, други животински продукти или бобови култури.

9. Когато хапвате месо, гарнирайте с повече зеленчуци. Това ще ви помогне да балансирате менюто си и да не прекалявате с калориите или тежките гарнитури, които обикновено съпътстват месните ястия.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари