IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вредна ли е газираната вода за организма?

9 август 2019 07 47

Газираното може да подразни стомаха ви дори да няма захар в него

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Лятото е сезон, в който студените напитки са на почит. Коктейлите също. Много хора сменят обикновената вода и посягат към газираната. Вредна ли е тя и влиза ли в списъка със „неподходящите“ газирани напитки, които здравни експерти и диетолози не препоръчват?

Газираната вода е вода, в която се вкарва въглероден диоксид под налягане, получава се въглеродна киселина. Освен мехурчета в нея се добавят и соли под формата на натриев бикарбонат, натриев цитрат, калиеви соли, обикновена трапезна сол или смес от тези елементи, за да се подобри вкуса ѝ. Понякога в течността се вкарват и малки количества други минерали.

Как се отразява тя на денталното здраве?

Сред най-големите опасения при консумацията на газирана вода е, че тя може да навреди на зъбите заради киселината, която съдържа. Като цяло неподсладената газирана вода не вреди на емайла, колкото газираните захарни напитки. Различни изследвания показват, че въглеродната киселина в комбинация със захар може да доведе до появата на кариеси.

Как влияе на стомаха?

Ако страдате от храносмилателни проблеми, тогава пиенето на чаша филтрирана газирана вода може да ви помогне да ги преодолеете. Според едно скорошно проучване, хората, които пият газирана вода редовно са имали подобрено храносмилане. Все пак не прекалявайте и не го превръщайте в ежедневен навик.

Сутрешно гадене

Доказано е, че газираната вода може да ви помогне да се справите с гаденето като намали дразнението в стомаха, когато е свързано със сутрешно неразположение.

Отслабване

Пиенето на газирана вода 30 минути преди ядене ще ви създаде усещане за по-голяма ситост, отколкото ако поемете обикновена вода. Причината е, че балончетата в нея пълнят стомаха и така залъгват мозъка, че стомахът е пълен.

Вкусът на водата

Много газирани води са с добавен аромат за цвят и вкус. По-добре е да ги избягвате, тъй като те съдържат и захар и консерванти. Ако искате да добавите вкус, можете лесно да сложите някакъв плод за кратко или резенчета лимон.

Извод

Няма научно доказателство, че газираната вода е вредна за здравето, нито че вреди на зъбите. От друга страна тя подобрява храносмилането и сутрешното гадене и помага при отслабване. Може да консумирате тази напитка спокойно, но не забравяйте, че тя не може и не трябва да заменя приема на обикновената вода.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари