IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Червено вино пришпорва мисълта

2 април 2009 09 10

Фитохимикал в гроздовия еликсир и в люспите на някои плодове стимулира работата на мозъка

Червеното вино ни е любимо не само заради вкуса, но и заради полезните си качества. Снимка: sxc

Червеното вино ни е любимо не само заради вкуса, но и заради полезните си качества. Снимка: sxc

Червено вино снощи пиих, та-ра-ра... Да, тази сутрин ни е много музикално и пренесохме пеенето от банята в офиса.

Изборът ни на песничка обаче съвсем не е случаен червеното вино ни става все по-любимо, защото се оказва, че има все по-добри качества.

Учени от Университета Нортумбрия, Великобритания, са установили, че съдържа растителен химикал, наречен ресвератрол, който подпомага работата на мозъка.

Екипът направил серия от предварителни тестове на 24-ма доброволци, мъже и жени, които след това били разделени на две групи.

На едната дали хапчета с ресвератрол, а на другата – такива с плацебо ефект.

При повторни тестове групата, взела активната таблетка, показала по-добри резултати от първия път, както и от другата група.

Според учените това се дължи на факта, че естественият химикал увеличава притока на кръв в мозъка и подобрява мисловния процес.

Ресвератролът се среща в люспите на гроздето, особено червеното, както и в тънката ципа на червените и черните боровинки, малините и фъстъците.

Големи количества от него има и в младите червени вина, което за последен път потвърждава силата на гроздовия еликсир.

Изследователите ще продължат проучването си, за да установят какво количество от вълшебната винена съставка е необходимо, за да има ефект от нея.

Смята се, че ресвератролът има силно антиоксидантно действие, намалява риска от ракови заболявания и забавя стареенето на клетките.

През 2008 година дори започнаха тестове с лекарство, за което се твърди, че ускорява изгарянето на мазнини дори при диета, богата на нездравословни храни.

Основната съставка в него отново е химикалът, извличан от плодови люспи.

Като цяло действието на ресвератрола все още не е достатъчно изследвано, но едно е ясно – не вреди.

Така че по-добре не отказвайте чаша червено вино или шепа боровинки.

КоментариКоментари