Червено вино снощи пиих, та-ра-ра... Да, тази сутрин ни е много музикално и пренесохме пеенето от банята в офиса.
Изборът ни на песничка обаче съвсем не е случаен – червеното вино ни става все по-любимо, защото се оказва, че има все по-добри качества.
Учени от Университета Нортумбрия, Великобритания, са установили, че съдържа растителен химикал, наречен ресвератрол, който подпомага работата на мозъка.
Екипът направил серия от предварителни тестове на 24-ма доброволци, мъже и жени, които след това били разделени на две групи.
На едната дали хапчета с ресвератрол, а на другата – такива с плацебо ефект.
При повторни тестове групата, взела активната таблетка, показала по-добри резултати от първия път, както и от другата група.
Според учените това се дължи на факта, че естественият химикал увеличава притока на кръв в мозъка и подобрява мисловния процес.
Ресвератролът се среща в люспите на гроздето, особено червеното, както и в тънката ципа на червените и черните боровинки, малините и фъстъците.
Големи количества от него има и в младите червени вина, което за последен път потвърждава силата на гроздовия еликсир.
Изследователите ще продължат проучването си, за да установят какво количество от вълшебната винена съставка е необходимо, за да има ефект от нея.
Смята се, че ресвератролът има силно антиоксидантно действие, намалява риска от ракови заболявания и забавя стареенето на клетките.
През 2008 година дори започнаха тестове с лекарство, за което се твърди, че ускорява изгарянето на мазнини дори при диета, богата на нездравословни храни.
Основната съставка в него отново е химикалът, извличан от плодови люспи.
Като цяло действието на ресвератрола все още не е достатъчно изследвано, но едно е ясно – не вреди.
Така че по-добре не отказвайте чаша червено вино или шепа боровинки.