IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Риба стимулира работата на мъжкото сърце

23 април 2009 08 11

Умерени количества от полезните омега 3 и 6 мастни киселини в морските дарове влияят положително върху най-важния мускул в тялото

Консумирай умерено мастни киселини, само така са полезни за сърцето. Снимка: Dreamstime

Консумирай умерено мастни киселини, само така са полезни за сърцето. Снимка: Dreamstime

Ако още не сте се убедили, че рибата е в Златния списък със супер храни, имаме ново доказателство за това.

Американски и шведски учени са установили, че редовната консумация на мазни риби и морски деликатеси, богати на омега 3 и 6 мастни киселини, намалява риска от проблеми с работата на сърцето.

Специалистите наблюдавали почти 40 000 шведи на възраст между 45 и 79 години.

Изследването продължило цели 6 години, от 1998 до 2004, и проследило както хранителните им навици, така и здравословното им състояние.

Оказало се, че мъжете, които хапвали мазни риби веднъж седмично, били изложени на 12% по-малък риск от сърдечна недостатъчност и подобни заболявания.

Участниците в изследването, които приемали умерено количество мастни киселини всеки ден (около 0,3 грама) също намалявали възможността да станат жертви на сърдечни проблеми.

При мъжете, които хапвали риба рядко или изобщо не посягали към нея, рискът от разболяване бил по-висок.

Специалистите обаче били изненадани от факта, че честото похапване на морска храна и високият прием на мастни киселини изобщо не защитавал сърцето.

Напротив, значителната им консумация изравнявала техния риск от сърдечни заболявания с този при мъжете, които изобщо не приемали риба.

Най-подходящи видове риба са бялата, сьомгата, скумрията, херингата и пъстървата.

Изглежда обаче с тях не бива да се прекалява, защото натежават предимно на сърцето.

КоментариКоментари