Ако още не сте се убедили, че рибата е в Златния списък със супер храни, имаме ново доказателство за това.
Американски и шведски учени са установили, че редовната консумация на мазни риби и морски деликатеси, богати на омега 3 и 6 мастни киселини, намалява риска от проблеми с работата на сърцето.
Специалистите наблюдавали почти 40 000 шведи на възраст между 45 и 79 години.
Изследването продължило цели 6 години, от 1998 до 2004, и проследило както хранителните им навици, така и здравословното им състояние.
Оказало се, че мъжете, които хапвали мазни риби веднъж седмично, били изложени на 12% по-малък риск от сърдечна недостатъчност и подобни заболявания.
Участниците в изследването, които приемали умерено количество мастни киселини всеки ден (около 0,3 грама) също намалявали възможността да станат жертви на сърдечни проблеми.
При мъжете, които хапвали риба рядко или изобщо не посягали към нея, рискът от разболяване бил по-висок.
Специалистите обаче били изненадани от факта, че честото похапване на морска храна и високият прием на мастни киселини изобщо не защитавал сърцето.
Напротив, значителната им консумация изравнявала техния риск от сърдечни заболявания с този при мъжете, които изобщо не приемали риба.
Най-подходящи видове риба са бялата, сьомгата, скумрията, херингата и пъстървата.
Изглежда обаче с тях не бива да се прекалява, защото натежават предимно на сърцето.