IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 ползи от консумацията на смокини

17 септември 2019 11 00

Плодовете са пълни с фибри

Istockphoto

Смокините са от плодовете, които се намират в изобилие по пазарите в края на лятото и началото на есента. Благодарение на голямото количество естествени захари, фибри, белтъчини, мазнини и смилаеми въглехидрати, те са любими на много хора. Пресни или под формата на сладко, смокините изкушават с техния специфичен вкус.

В 100 грама пресни смокини има 74 ккал; 19 г въглехидрати; 0,7 г протеин; 0,3 г мазнини; 3 г фибри. Плодът е богат на витамините А, В1, В2, както и на минералите манган, калций, желязо, фосфор, натрий, калий и хлор. Когато се изсушат, нивото на тези вещества се увеличава.

Кои са най-големите ползи от консумацията на смокини?

смокини

IStockphoto

Мощен антиоксидант

Сушените смокини имат по-голямо количество феноли, омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са естествени антиоксиданти. Те прочистват тялото от токсини, борят се с оксидативния стрес и предпазват очите от някои болести.

Помагат при анемия

Консумацията на смокини може да спомогне за производството на повече червени кръвни телца. Причината е, че сладкият плод съдържа желязо, което предотвратява анемия.

смокини

IStockphoto

За по-здрави кости

В мекия и месест плод се съдържат витамин К2, калций и магнезий. Тези три елемента се грижат за заздравяването на костите и ставите. Доказано е, че калцият се усвоява по-лесно благодарение на магнезия.

За по-здраво сърце

Магнезият и калият в смокините поддържат в норма кръвното налягане и функциите на сърцето.

смокини

IStockphoto

По-бърз метаболизъм

В смокините има и голямо съдържание на разтворими и неразтворими фибри. Първите помагат на организма да бъде сит за по-дълго време, докато вторите насърчават метаболизма. Попадайки в тялото, те полепват в червата и помагат на храната да се придвижи по-лесно към отделителната система. Препоръчват се при хора, страдащи от синдром на раздразненото черво. В тях има и пробиотици, които също са полезни за храносмилателната система.

По-добра памет

Похапването на смокини е полезно и за здравето на мозъка. Чрез тях тялото има по-бистър ум и достатъчно енергия, която е необходима за концентрацията.

Смокините са полезни, но не бива да се прекалява с тях. В по-големи количества могат да предизвикат диария.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари