IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 вида чай, които да пиете вместо кафе

3 октомври 2019 11 00

Идеални са за тонус в есенните дни

Istockphoto

Златната есен вече е при нас. Освен за разходките сред природата и топлите ѝ цветове, на които може да се любуваме, през този сезон пием много чай. Напитката ни сгрява в по-студените дни, но също така и повдига тонуса ни. Съставките на различните билки имат благоприятно въздействие върху имунната система, която тепърва ще бъде атакувана от вирусите.

Има хора, които не могат без кафе сутрин. Да не говорим, че някои пият по 3-4 на ден. Тъй като голямото количество кофеин не е много полезно, може успешно да замените ранните или следобедни кафета с някой ароматен чай.

Ето пет вида чай, които са подходящи през есента вместо кафето:

чай

IStockphoto

Лимон, джинджифил и мед

Неочаквано добра комбинация, гонеща надалеч бацилите през сезона. Обикновено заради рязката смяна на температурите и дъждовното време, човек е по-податлив на настинки. Пиейки чай от тази комбинация, той може да повиши защитните сили на организма. Джинджифилът е силен антиоксидант, който пречиства тялото от натрупаните токсини, лимонът съдържа много витамини, а медът има противовъзпалително действие.

чай

IStockphoto

Лайка и мед

Ако сте си набрали и изсушили лайка това лято, правете си запарки всеки ден. Чаят ободрява също толкова добре, колкото и кафето, при това няма да ви донесе неприятното главоболие, ако го пиете късно следобед. Той помага на тялото да изпадне по-лесно в състояние на покой.

Билката действа противовъзпалително и предотвратява инфекции. В комбинация с меда тя подобрява настроението и дава енергия.

ройбос

IStockphoto

Ройбос

Една от най-употребяваните алтернативи на кафето. Напитката е безкофеинова и се прави в Южна Африка. Богата е на антиоксиданти и специални ензими, които намаляват стреса и стареенето на кожата.

Ройбосът помага на тялото да усвои по-добре желязото.

зелен

IStockphoto

Зелен чай

Друга популярна алтернатива на кафето. Той обаче е също толкова силен, колкото него, но се пие повече, защото помага за детоксикацията на организма. Освен това е нискокалоричен.

За да имате по-здрава имунна система, може да пиете по 1 чаша зелен чай на ден.

черен

IStockphoto

Черен чай

Ароматната напитка се прави от растението Саmеllіа Ѕіnеnѕіѕ. Много хора я предпочитат пред зеления чай, но й вкусът ѝ е по-специфичен и не се харесва от всеки. 

В черния чай има танини и други полезни химикали, които подпомагат релаксацията на тялото и ободряват като кофеина в кафето. Освен това напитката, подобно на другите, се бори с възпалението в тялото. 
 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари