IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазва ли ни от слънцето изкуственият тен?

5 юни 2018 13 20

Автобронзантите са безвредни за кожата

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

С идването на юни слънцето става все по-силно. Дори и при по-облачно време, тялото ни е изложено на вредните UV лъчи и лесно може да изгори. Затова на помощ идва слънцезащитната козметика, която предпазва до някаква степен кожата, но не на 100%. Ако имаме по-чувствителна кожа и почивката на море е твърде далеч, може да използваме автобронзант, който е безвреден.

Според изследване на Американската академия по дерматология, един на всеки пет американци най-вероятно ще развие рак на кожата в даден момент от живота си. Причината е, че голяма част от тях не са използвали продукти за предпазване от слънчево изгаряне или са се доверили на фалшиви.

Съществуват най-различни продукти за изкуствен тен – кремове, спрейове, хапчета. Повечето от тях предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи и започват да действат между 30 минути и 1 час след нанасянето им.

Дерматолози твърдят, че най-ефективните продукти за фалшив тен трябва да съдържат като основна съставка дихидроксиацетон – добавка за цвят. Тя е сладка на вкус и реагира с мъртвите клетки на повърхността на кожата. При взаимодействието между тях се получава оцветяване или потъмняването, към което много хора се стремят през този сезон.

Всеки ден кожата отделя милиони мъртви кожни клетки, като изцяло нов епидермис се получава след 35 до 45 дни. Промяната на цвета обикновено става от пет до седем дни след използването на слънцезащита с въпросната съставка. Ето защо за хубав тен и здрава кожа е по-добре да ползваме бронзанти.

Какво представляват различните продукти за изкуствен тен?

Козметика, ускоряваща потъмняването – най-вече лосиони или хапчета, които съдържат аминокиселина, наречена тирозин. Подобно на слънчевите лъчи, тези продукти стимулират и увеличават образуването на меланин в кожата. Те не са подходящи за хората, които имат чувствителна кожа, която лесно изгаря и почервенява след плаж.

Бронзанти – козметика (най-вече лосиони и спрейове) за хората, които искат да имат тен целогодишно. След като бъде нанесена, тя лесно може да се отмие със сапун и вода. Но щади кожата, стига да знаем кой цвят е подходящ за нашата и как да го нанесем правилно.

Хапчета – хит в САЩ. Те съдържат кантаксантин – често използвана съставка за оцветяване на определени храни. Нейното количество в слънцезащитните продукти е малко и безопасно за кожата. След като медикаментите бъдат изпити по предписание на специалист, те водят до оранжево-кафеникаво оцветяване на кожата, което трае няколко дни. Но тези хапчета имат странични ефекти като обриви и пъпки по кожата, проблеми със зрението.

Как да ги използвате правилно?

Ако предпочитате да използвате бронзанти и изкуствен тен вкъщи, първо се консултирайте с вашия дерматолог дали кожата ви ще понесе тази химия. Също така прочетете внимателно състава на продуктите за изкуствен тен, които купувате.

Ако нанасяте козметиката сами, бъдете внимателни в областта на очите, ушите, около косата. За да не станете на петна или пропуснете някой участък от тялото, най-добре използвайте специалните кабинки в козметичните салони. Там ще ви дадат специални очила и инструкции, за да се предпазите от вдишване или попадане на спрея в очите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари