IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sms-и издават инсулта

22 март 2013 06 20

Sms-ите могат да бъдат важен инструмент при диагностицирането на животоспасяващи инсулти

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Точната и навременна лекарска диагноза спасява животи. Затова е много важно медицинските лица да са достатъчно квалифицирани, а болниците да предлагат наистина адекватно лечение. Последната новост, свързана с медицината, е използването на мобилни телефони за диагностициране на инсулти. По-точно това ще се случва с помощта на текстови съобщения. Те могат да се окажат важен инструмент за определянето на потенциално фатални инсулти.

Според лекарите едно съобщение може да индикира дали някой пациент е прекарал инсулт, дори той да продължава да говори и пише правилно. Изследователи от болницата "Хенри Форд" в Детройт съобщават за случай на 40-годишен мъж, за когото са подозирали, че има инсулт. Пациентът бил в състояние да говори напълно нормално, но не разбират, че съобщенията, които изпращал, били непоследователни.


Мъжът изпълнил отлично рутинен тест, свързан с езиковите му способности – плавност на речта, четене и писане. Въпреки това, когато той бил помолен да напише текстово съобщение, то било неправилно. Пациентът обаче, не успял да види къде е проблемът. Въпреки че пациентът имал само лека лицева асиметрия, лекарите успели да диагностицират остър исхемичен инсулт. Такива инсулти обикновено водят до някаква форма на физическо увреждане и могат да бъдат фатални.

Този случай накарал лекарите да се замислят, че могат да използват писането на съобщения като инструмент за диагностицирането на инсулт, пише Daily Mail. Доктор Омран Каскар обяснява как несвързаните съобщения могат да бъдат единственият симптом на инсулт, свързан с афазия (частична или пълна невъзможност да се формира или разбира езика).

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари