IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизмът на хората зависи от ДНК-то

15 октомври 2013 13 00

Генът, наречен ADRA2b влияе върху начина, по който хората виждат света

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Казват, че оптимистите и песимистите се различават по това, че едните виждат чашата наполовина пълна, а другите наполовина празна. Ако и вие сте от тези, които виждат само негативната страна на нещата, това може да се дължи на вашите гени. Ново проучване установи, че ДНК-то може да повлияе на даден човек да бъде песимист.

Изглежда някои хора са генетично предразположени да гледат на света отрицателно. Също така тези хора са в състояние да изпитат по-силно определени емоционални събития, особено когато те са негативни. Генът, наречен ADRA2b, оказва влияние върху начина, по който хората виждат света. Той има роля в начина на функциониране на хормоните и на невротрансмитера норепинефрин.

Професор Тод и нейният екип от Университета на Британска Колумбия извършили експеримент, в който участвали 200 доброволци. Всички участници били тествани за гена ADRA2b, преди да се подложат на визуално-емоционален тест. Всеки доброволец трябвало да чуе поредица от положителни и отрицателни думи, като накрая бил попитан по какъв начин настроението му било засегнато. Резултатите показали, че хората с наличие на специфичния ген, приемали всичко по-песимистично.


Според изследователи новото проучване доказва, че ADRA2b оказва влияние върху начина, по който някои хора виждат света в реално време. Песимистите гледат негативно на нещата с помощта на „генно-цветни стъкла“. Новите констатации хвърлят светлина върху начина, по който гените могат да повлияят на индивидуалните различия в емоционалното възприятие. Други фактори, които също оказват влияние, могат да бъдат културните различия и житейският опит, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари