IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гравитацията причинява оплешивяване

4 ноември 2013 15 00

С възрастта мазнините под кожата на главата намаляват, а натискът върху космения фоликул се увеличава

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ужасът на всички мъже е да оплешивеят. Голяма част от господата са засегнати от този проблем. Има много причини, отговорни за плешивостта – от „лоши“ гени до хормонални проблеми. Най-новата теория гласи, че опадането на косата се дължи на гравитацията.

Доктор Емин Тунсай Устунер, пластичен хирург в Турция, смята, че именно гравитацията, която дърпа скалпа надолу, е виновна за оплешивяването. По-голямата част от мъжете започват да губят косата си най-често от горната част на скалпа.. Доктор Устунер счита, че теорията му може да обясни този разпространен проблем. Според него тежестта на скалпа оказва влияние върху космените фоликули.

При по-младите мъже кожата на главата има достатъчно мастна тъкан и е способна да се запазва „добре хидратирана“, облекчавайки натиска върху косъма. С възрастта обаче тази мастна тъкан намалява, което автоматично увеличава натиска върху космените фоликули.


Намаляването на нивата на мъжкия хормон тестостерон допринася за изтъняването на мазнините. Когато мастната тъкан намалява, косъмът се нуждае от по-голямо количество тестостерон за нормалния растеж на косата. За да отговори на това „искане“, мощна форма на мъжкия хормон, наречена дихидротестостерон се натрупва в кожата на главата.

Цикълът на растеж на косата се ускорява в отговор на дихидротестостерона, но това не е достатъчно, за да се преодолее повишеният натиск. С течение на времето космените фоликули стават по-тънки и по-малки, което води до прогресивно нарастваща загуба на коса, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари