IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюкселското зеле дава тласък на фертилитета и при двата пола

12 декември 2013 12 00

Ако се опитвате да забременеете, сега е вашето време – през декември се зачеват най-много бебета

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много двойки мечтаят за бебе и точно както певицата Кели Кларксън си копнеят това да е техният коледен подарък. Ако и вие сте от тези, които искат да се сдобият с наследник, може би е време да промените своята диета. Не всички хора са любители на брюкселското зеле, макар че нови изследвания показват как то дава тласък на плодовитостта, както при мъжете, така и при жените.

Според проучвания девет на сто от всички зачевания се случват през коледния период, правейки декември най-плодородният месец в годината. Смята се, че партитата и питиетата са частично отговорни за тази тенденция. Според терапевта Неема Савидес от клиниката Харли Стрийт повишената консумация на брюкселско зеле може да изиграе важна роля при забременяването.


„Вярвате или не, това малко зелено зеле е супер храна за зачеване. На първо място в него се съдържа фолиева киселина, която е от съществено значение за стимулиране на плодовитостта както при мъжете, така и при жените“, допълва още Савидес. Зеленчукът съдържа фитонутриенти, които помагат на жените да поемат балансирани нива на хормона естроген.

Също така брюкселското зеле е богат източник на витамини, които увеличават нивата на спермата и помагат на утробата да се насити с хранителни вещества. По този начин този вид храна повишава шансовете за оцеляване на сперматозоидите. Друга полза от консумацията на брюкселското зеле е, че то намалява риска от спонтанен аборт и вродени дефекти, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари