IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миризмите, които могат да причинят мигрена

2 януари 2014 06 20

Лукът, мазните храни и почистващите продукти могат да предизвикат ужасно главоболие

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Мигрената може да бъде истински кошмар за хората. Хроничното, интензивно главоболие се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Каква е причината за него обаче? Оказва се, че нещо на пръв поглед напълно безвредно може да предизвика мигрена. Миризмата на лук е един от многото аромати, които подпомагат главоболието. Добрата новина е, че според изследователи миризмите не само могат да отключват мигрената, но и да я лекуват.

Освен силно главоболие, неприятното състояние включва още симптоми като гадене и чувствителност към светлина. Промени в естествените химикали в мозъка предизвикват пристъпите на болка в главата. Според скорошно проучване в 75,9% от случаите могат да бъдат идентифицирани причинителите на мигрена. Стрес, хормонални колебания, нарушения на съня, храна и мигащи светлини са сред най-честите причини за силно главоболие.


Оказва се, че 50% от хората с мигрена са чувствителни към специфична миризма, показват нови данни от изследване. Състоянието е известно като осмофобия. Жените могат да бъдат особено чувствителни, тъй като при около 70% от тях именно ароматите предизвикват силно главоболие. Дори няколко минути вдишване на определена миризма може да отключи пристъп на мигрена. По тази причина избягването на определени аромати е от жизненоважно значение, за да се предотврати главоболието.

Първият описан случай на алергия към семейството на лука е, когато 32-годишна жена установява, че суровият лук или чесън ѝ причинява мигрена. За по-малко от час тя започва да чувства интензивно главоболие, „горящи“ очи и нос, гадене, умора, болки в гърлото, объркване, сърцебиене, възпаление на езика и болки в шията. Жената третира мигрената с миризма на мента, която облекчава неразположението.

Според изследователите лукът, както и други миризми, могат да предизвикат промени в емоциите, тъй като областите в мозъка, които управляват ароматите и емоциите, са тясно свързани. Доктор Николас Силвър, невролог и преподавател в Университета в Ливърпул, отключващите мигрена миризми могат да включват парфюми, аерозоли, ароматизатори за коли, пържена храна, цигарен дим и почистващи препарати, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари