IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8-те навика, които ускоряват процеса на стареене

31 декември 2014 08 01

Какво причинява преждевременното стареене?

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Преждевременното стареене е тема, която много се коментира и засяга голяма част от хората, но те като че ли не ѝ обръщат достатъчно внимание, когато все още могат да вземат някакви мерки.

Тази тема засяга не само физическия външен вид на човек, но също така и цялостното му здраве. Медицината напредна значително през последните десетилетия и днес ни позволява да забавим този процес в някои отношения, особено свързани с визията ни.

И все пак ние все още не можем да направим нищо против застаряването на тялото ни отвътре. Единственото, което можем да опитаме е да настроим начина си на живот така, че да забавим ефекта на стареенето.

Ето и кои са 8-те най-нездравословни навици, които ускоряват процеса на стареене, без дори да усетите:

1. Ако се притеснявате твърде много.

Стресът наистина може да всее хаос в умственото, емоционално и физическо здраве на човек. Ако вие сте от вида хора, които се тревожат твърде много, то значи трябва да се опитате да живеете „над нещата“. Приемайте възходите и паденията в живота си по-спокойно, ако не искате да се състарите от вълнения. Причината стресът да ускорява стареенето е проста – той повишава секрецията на норадреналин и кортизол, два „отрицателни“ хормона, които влияят върху имунната система, повишават кръвното налягане, водят до влошаване на познавателната способност и увеличават риска от сърдечносъдови заболявания. Опитайте да намалите стреса с някои техники за релаксация – ароматерапия, йога, музика и др.

2. Ако не се грижите редовно за кожата си.

Друг лош навик, който ускорява процеса на стареене, е липсата на последователна, рутинна грижа за кожата. Идеята е не само да ползвате подходящата козметика за лице и тяло с хидратиращ и подхранващ ефект, но и да пиете най-малко осем чаши вода на ден. Добрата грижа за кожата стимулира естественото производство на колаген и еластин, а това забавя образуването на дълбоки бръчки.

3. Ако имате лоши хранителни навици.

Ако осъзнавате, че имате лоши хранителни навици, силно препоръчително е да направите нещо по въпроса, докато все още можете. Антиоксидантите са жизненоважни за предотвратяването на оксидативния процес, причинен от свободните радикали. Казано по-просто, свободните радикали вредят на повърхностните кожни клетки, а това води до появата на бръчки, а също така увеличава риска от различни видове рак. Добрата новина е, че можете да забавите стареенето като просто увеличите дневния си прием на плодове и зеленчуци.

4. Ако не спортувате редовно.

Опасностите от заседналия начин на живот вече не са тайна за никого. Има буквално хиляди репортажи и документални филми, които посочват рисковете от липсата на движение. Не само, че това причинява затлъстяване (което има странични ефекти върху здравето), но увеличава риска от сърдечносъдови и бъбречни заболявания. Всичко, което трябва да направите, за да останете по-дълго време млади, здрави и свежи, е да спортувате по около 30 минути на ден. Редовният спорт може да увеличи продължителността на живота ви с до десет години!

5. Ако пренебрегвате съня си.

Здравият нощен сън е изключително важен за човек и то не само защото иначе ще има тъмни кръгове под очите си. Реалните опасности от липсата на сън отиват далеч отвъд естетиката. Като цяло възрастният човек трябва да спи по около седем часа на нощ, за да е психически отпочинал на следващия ден. Иначе той ще се чувства уморен и муден през целия ден, а и това също ускорява процеса на стареене.

6. Ако не използвате слънцезащитен крем.

Друга често срещана грешка, която много от нас са склонни да правят е да се излагат на слънце без слънцезащитен крем. Въпреки че много жени разчитат на грима за защита от слънцето и вредните му лъчи, все пак не забравяйте, че слънцето води до появата на бръчки, бенки, разширени пори и кафяви петна по кожата.

7. Ако сте пушач.

Тютюнопушенето е друг изключително нездравословен навик, който несъмнено ускорява процеса на стареене. Пушенето предизвиква жълтеене на зъбите, кожата на пушачите е по-бледа и има повече фини бръчки, а освен това този навик увеличава риска от рак (на устата и на белите дробове). Освен това, добре известно е, че пушенето увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.

8. Ако не правите редовен секс.

Ако имате постоянен партньор, то възползвайте се да получавате от него редовно физическо удовлетворение. Сексът е невероятен природен антидепресант, който може да повиши настроението на човек незабавно. Многобройните проучвания също са показали, че тези, които имат нормален и балансиран сексуален живот са склонни да бъдат по-здрави. Казано по-просто, сексът води до освобождаване на ендорфини и други важни химически вещества в тялото, които подобряват функцията на имунната система и свалят общото напрежение.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Радка Илиева ( преди 8 години )
Гъбата рейши внася повече кислород в тялото на човека и успокоява нервната система. По този начин се справяме по-добре и със стреса и депресията. Учени от Кембридж след проведени експерименти са стигнали до извода, че липсата на достатъчно количество кислород, отслабва имунната система и е предпоставка за развитието на болести. Така, че който иска да се предпази от този проблем, може да си смени кафето, чая или горещия шоколад с кафе с екстракт от рейши. От 1 пакетче стават 2 чаши кафе и още след първата кутия ще усети разликата -
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
lady ( преди 9 години )
sus seksa nqma kak da se polu4i,nqmam muj do sebe si.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
alex ( преди 9 години )
Анонимен ( преди 9 години )