IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина да преодолеете успешно паник атаките

7 август 2015 14 03

Научете се да ги овладявате с няколко прости трика

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Някои хора не са устойчиви на стрес и силни емоции и се сблъскват с паник атаките. Те са провокирани от прекалено силно чувство на страх или тревога, което кара сърцето да бие по-бързо.

Симптомите им приличат на тези на инфаркта – учестено сърцебиене, недостиг на въздух, главоболие, гадене и чувство, че се намирате в друга реалност.

Паник атаките обаче не са считани за болест и мнозина се срамуват д си признаят, че страдат от такива, нито споделят за проблема си с други хора.

Истината е, че те могат да бъдат овладени, но за да се освободи човек от тях, трябва да довери състоянието си и да потърси помощ.

Основната причина за паник атаките са генерална тревожност и страх от неизвестното. Може да се получат от високи нива на стрес или да са семейна черта.

Ето и няколко начина да се справите с паник атаките:

Просто дишайте

Когато умът ви блуждае от една мисъл в друга е трудно да се върнете в реалността. Сърцето ви бие учестено и вие буквално се чувствате изгубени. Опитайте се да се абстрахирате от всичко и просто дишайте бавно и дълбоко, за да се успокоите.

Разходете се с някого

Хубаво е в тези моменти да имате човек до себе си, който да ви разконцентрира и да разсее страховете ви. Ако се раздвижите с него в кратка разходка, веднага ще се успокоите.

Обадете се на някого, когото познавате

Познатият глас също е начин да се фокусирате в едно нещо и да преживеете високия момент на стрес.

Упражнявайте се

Когато тренирате, тялото ви произвежда ендорфини – химикали, които ни позволяват да изпитваме чувство на еуфория. Спортът помага за концентрацията и за контролиране на дишането.

Опитайте с терапия

Не се срамувайте да потърсите помощ, вие не сте луди! Говорейки с професионалист, ще разберете какво най-често провокира въпросните паник атаки и как да се справите с тях преди да са ви уловили в капана си.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари