IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как лесно да понижите кръвното си налягане

12 септември 2016 05 00

Навременните мерки може да спасят живота ви!

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Високото кръвно налягане води до тревожно голям брой смъртни случаи всяка година. Въпреки че често то не се проявява в конкретни симптоми, неусетно може да причини инфаркти и инсулти, а в редки случаи и бъбречна недостатъчност. Важно е да следите кръвното си и ако то не е в разумни граници за по-дълъг период от време да се консултирате с лекар.

Междувременно може да овладеете нивото му с намаляване на телесното тегло или с тези прости промени в начина ви на живот:

Спорт

Бързото ходене помага много за намаляване на кръвното налягане. Умерените кардиотренировки също! Гледайте да ги включите в седмичния си график поне 4-5 пет пъти. При по-интензивно натоварване сърцето използва по-усилено кислород.

Започнете с няколко по-леки тренировки от по 15 минути, като постепенно увеличавате времето и трудността им.

Дишайте дълбоко

Няколко техники на дишане от медитацията веднага ще вкарат под контрол кръвното ви. Опитайте да вдишвате и издишвате бавно в продължение на 10 минути сутрин и вечер. Ако можете, се запишете на йога или медитация.

Набавяйте си калий

Вероятно сте чували за негативните ефекти на натрия върху тялото. Е, калият ги неутрализира, включете го в менюто си. Този важен минерал може да си набавите с храни като сладки картофи, домати, портокалов сок, картофи, банани, грах, сини сливи и стафиди.

Намалете солта

Забравете за чипса, бекона и замразените пилешки крилца. Намаляването на солта може да допринесе много за подобряване на здравословното ви състояние. Слагайте допълнително сол, само ако е крайно необходимо! Опитайте да я замените с други по-пикантни и ароматни подправки, които да ви дадат необходимото удоволствие от храната.

Заложете на черен шоколад

Черният шоколад съдържа флавоноиди, които правят кръвоносните съдове по-еластични. Изберете такъв, който съдържа най-малко 70 % какао, за да се възползвате от всичките му предимства.

Заменете кофеина с чай

Билковите чайове имат благотворно влияние върху кръвното ви, особено този с хибискус. Няма смисъл да се тъпчете с кофеин, тъй като според куп изследвания действието му е краткотрайно, а и той вдига временно кръвното.

Не се преработвайте

Умората и стресът са един от основните виновници за хипертонията. Не се заробвайте с работа, хранете се здравословно и спете достатъчно, за да дадете необходимата енергия и почивка на тялото си и да му осигурите комфорт и достатъчно време да възстанови силите си.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари