IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достатъчно ли често чистите вещите си?

22 януари 2018 13 00

Различните кътове в дома се чистят на определен период от време

Снимка: Istock

Снимка: Istock

За някои почистването е досадна работа, но пък никой не иска да живее в мръсотия и кочина. Не е задължително да лъскате и полирате мебелите и вещите си всеки ден... поне не всички. Някои уреди трябва да бъдат излъскани веднъж месечно, други може да не миете обстойно месеци наред. Ето и какъв трябва да е вашият график според експертите по почистването:

Вещи, които трябва да чистите всеки ден

Не трябва да сте Айнщайн, за да предположите: чинии, прибори, кошчето за боклук, леглото, пода (ако е теракота) и душа. Последното неведнъж е пренебрегвано масово.

Артикули, които трябва да чистите 1-2 пъти седмично

Докато метенето е задължително всеки ден, миенето на пода със специализирани препарати може да се прави 2 пъти седмично. Пускането на прахосмукачка и прането на чаршафи веднъж седмично е напълно достатъчно.

Веднъж месечно

Тук влизат места и предмети, които са по-труднодостъпни – пердета, тавана, текстилни мебели, врати.

Почистване на всеки 3-4 месеца

Нещата, които се нуждаят от почистване на всеки три до четири месеца включват филтрите на климатика, камината и микровълновите, фурните и хладилниците.

С парцала и на всеки 6 месеца

На всеки шест месеца трябва да измиете прозорците, да организирате килера или таванското помещение, да почиствате матраците, да полирате дървените мебели, ако това е необходимо. Също така, ако живеете в район, който привлича много прах, не пропускайте местата под тежките секции и мебели.

Веднъж годишно

Задължително пране на килими, освежаване на стените и пране на холни гарнитури и други тежки мебели.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари