IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

2 септември 2018 06 00

Разликата в продължителността е малка, но важна

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Жените и мъжете имат различни физически нужди. Тази информация съвсем не е нова за вас, но едва ли сте се замисляли дали това включва и еднакво време за сън?

Постоянно чуваме и четем, че човек трябва да спи поне 8 часа в денонощието, за да функционира пълноценно и да е оптимално продуктивен. Изследователският център на съня в университета Лоубург, Англия обаче разкри, че дамите се нуждаят от повече сън от господата.

Двете основни причини за това са, че женският мозък работи по-усилено от мъжкия и изисква повече време за почивка.

Колко спят жените?

Според националната фондация за сън жените на възраст между 30-60 години спят средно по 6 часа и 45 мин на денонощие през работните дни. Хормоналните промени Хормоналните промени в женското тяло не са ограничени само до периода на пубертета. Те се случват през целия живот на жената. Те изискват по-голяма почивка за организма.

По-напрегнат график

Докато мъжете често ограничават дневните си активности до работа и спорт, жените трябва да се грижат за домакинството и децата в добавка. Това допълнително ги изтощава и отново е предпоставка да се нуждаят от повече сън.

Физически и функционални различия

Женският мозък е създаден едновременно за емоционално и аналитично мислене. Това води до умението им за мултитаскинг, което изисква много енергия. Способността им да правят и мислят за няколко неща едновременно не изчезва дори, когато лежат. Затова често на жените им е по-трудно да заспиват.

Кръвният поток към женския мозък е по-силен от мъжкия, което е и предпоставка дамите да са по-емпатични и интуитивни от мъжете. Това обаче е и причина да са по-податливи на депресия и раздразнения, което пък отново води до тезата, че се нуждаят от повече почивка.

Колко повече сън е нужен на жените в сравнение с мъжете?

Според учените става въпрос за 20 минути допълнителен сън, който може да зареди организма и мозъка на нежната половина от населението като батерия.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари