IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

9 здравословни храни, полезни и за кучето ви

6 юни 2018 12 10

Много животни обичат ябълки, праскови, малини...

Източник: Pixabay

Източник: Pixabay

Имате куче вкъщи? Тогава ви е познато поведението на любимеца на съседите, който обикаля около масата, скимти и „проси“ за храна. Вие не му давате от пържолата си, която похапвате, но други гости не се сдържат и му пускат няколко парченца. Да, то ще се оближе доволно, но после може да има проблем с храносмилането.

Собствениците на кучета знаят, че не всичко от храната на хората е подходящо и за домашните им любимци. Затова са и специализираните гранули за кучета и котки. Смята се, че те са по-здравословни за животинките.

Ето кои неща от нашето меню са полезни и за кучетата:

Краставици – пълни са с витамини, магнезий, биотин, калий. Тези нутриенти се грижат и за здравето на вашия любимец, особено ако той си хапва повече и се нуждае от по-диетично хранене.

Селъри – съдържат витамините А, В и С. Може да се дават по няколко парчета на кучето на ден. Селърито е и средство за подобряване на дъха на животното.

Моркови – страхотен зеленчук, който може да се дава като награда или като част от едно хранене на кучето. Те съдържат фибри и бета-каротин, освен това са нискокалорични.

Праскови – пълни са с фибри, витамин А, но в тях има и голямо количество захар, затова не трябва да давате прекалено много на кучето. Бъдете внимателни и с костилките на прасковите, защото в тях има цианид.

Диня – друг летен плод, който е подходящ както за нашето здраве, така и за това на кучетата ни. Витамините А, В6, С, минералът калий, влакна, са най-полезните ѝ съставки. Ако позволим на домашния любимец да опита от сочния плод, трябва да премахнем кората и семките.

Малини – богати на антиоксиданти, витамин С и фибри. Те са малки и кучето лесно ги поглъща. Но в тях има и ксилитол, който може да бъде токсичен за животното, ако изяде твърде много.

Боровинки – друг суперплод, в който има много антиоксиданти.

Ябълки – едни от най-полезните за кучетата плодове. Те съдържат витамините А и С, както и много диетични фибри. Разбира се, семките трябва да се премахнат преди кучето да е захапало ябълката.

Ягоди – пълни с фибри, витамин С. Но в тях има и много захари. Затова му давайте най-много 1-2 ягоди на ден.

Зелен фасул – съдържа витамин С, К, магнезий, фибри. Някои собственици на кучета им дават зелен фасул за вечеря.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари