IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вредно ли е да си изпуквате гърба?

6 ноември 2018 09 00

Това моментно облекчение не трябва да се превръща в навик

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Работният ден вече е приключил и вие сте се отпуснали у дома. Усещате напрежение в областта на гърба и кръста и инстинктивно искате да го освободите чрез усуквания в тези зони или т. нар. изпукване. Амин! Чувствате се по-добре и това се превръща в навик. Какво обаче казват специалистите по темата… и по-важното – можете ли сами да се изпуквате без риск за здравето ви?

Какво се случва, когато си изпукате гърба?

Ставите ни са от сухожилия и връзки, а между тях има хрущял, който помага на движенията да се извършват гладко и безболезнено. Когато натискате ставите на гърба и кръста чрез усукване, те отделят газ (това е пукащият звук, който чувате). Подобно отпускане на вътрешното напрежение е полезно, но само от време на време. Ежедневното изпукване на костите води до износване на хрущяла, в резултат на което костите може да започнат да се търкат една в друга и това да доведе до болки и затруднено движение.

Какво може да направите вместо това?

Има различни упражнения, които ще ви помогнат да подобрите подвижността на гърба и кръста и ще облекчат състоянието на стрес, в което ежедневно ги поставяте, седейки зад бюрото в една поза часове наред.

Например: заемете изправен стоеж и бавно се наведете напред като внимавате да не сгъвате краката. Опитайте се да докоснете пода и задръжте така 10-15 сек. След това бавно и плавно се изправяйте, докато застанете в изходна позиция. Повторете 2-3 пъти.

Легнете на пода. Съберете краката и ги долепете изправени. Постепенно повдигайте така, че да са в посока главата ви, като леко отлепяте кръста и гърба, докато пръстите на краката ви докоснат пода над главата ви. Дръжте краката изправени. Задръжте 10 сек и много бавно върнете в изходна позиция като постепенно залепяте гърба към пода. Повторете 3-4 пъти.

Кога да потърсите специалист?

Като цяло не е добре да се изпуквате сами, тъй като рискувате да прищипете някой нерв или прешлен и така да се увредите. Ако имате постоянно напрежение в гърба или кръста, по-добре отидете при ортопед или кинезитерапевт, който да ви изпука и да ви покаже какво точно можете да правите сами (какви упражнения) безопасно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари