IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как буденето нощем се отразява на мозъка ви?

15 август 2018 10 00

Можете да го предотвратите

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Буденето посред нощ се счита за нормално човешко поведение. Според експертите е съвсем в обичайно дори това да се случва 3-4 пъти през нощта. Ако обаче бройката надвишава 4/5 пъти това може да се отрази на функционирането на мозъка ви, твърди скорошно изследване.

Какво се случва с мозъка

Логично прекъсването на сънния цикъл има негативно отражение върху менталното и психическото здраве. Според научно изследване честотата на будене нощем има пряка връзка с развиването на болестта Алцхаймер.

Изследването

Изследването е направено от учени от университета в Илиноис, които са изследвали 516 души на възраст между 71 и 78 години. Резултатите показват, че протеини, асоциирани с Алцхаймер, наричани още „биомаркери“, са в повишено количество у хората, които страдали от респираторни нарушения на съня.

Алцхаймер и сънна апнея

Според Асоциацията на болните от Алцхаймер 20 % от жените и 30 % от мъжете са страдали от сънна апнея, която е считана за най-често срещаното дихателно заболяване. Проучването установило също, че хората със затруднено сънно дишане изпитват чести епизоди на хипопения по време на сън.

Според Асоциацията на Алцхаймер обструктивната сънна апнея се проявява при около 3 на 10 мъже и 1 на 5 жени.

Какво се случва в действителност

Хипопения по време на сънна апнея възниква, когато горният дихателен път се затваря напълно или частично. Вашето тяло все още прави усилие да диша, но това прекъсване на дихателните пътища може да наруши съня ви 50 до 60 пъти на нощ. Хората на средна възраст са по-податливи на това състояние.

Как може да го лекувате?

Ако се будите често нощем, по-добре се консултирайте със специалист. Можете да опитате да промените своите навици на сън като си лягате или ставате по-рано. В случай, че сте стресирани, използвайте някакви техники (йога, медитация, спокойна музика), за да релаксирате. Избягвайте да консумирате алкохол, сладко или кофеинови напитки непосредствено преди лягане.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари