IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не сте луди: 7 плюса на това да си говорите сами

4 април 2019 08 50

Подобрява паметта

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Виждали ли сте хора, които си говорят сами? Вероятно веднага сте им лепвали етикет, че са луди, но истината е, че психолозите са на друго мнение. Все повече експерти смятат, че да си говориш сам е не само нормално, но и доста полезно. Ето как ви помага това:

Мотивира

Дори да няма кой друг да ви похвали, не пропускайте да се поощрите сами за добре свършената работа. Добрата оценка, идваща дори от собствената ви уста, е изключително градивна и ще ви накара на мига да се почувствате по-добре и по-стимулирани за работа.

Нахъсва

Понякога имате нужда от допълнителна мотивация и доза увереност, за да направите нещо. В тези ситуации е напълно приемливо и дори логично да си говорите на глас и да се надъхвате сами.

Изкарване на негативното

Изричайки на глас това, което ви тревожи и смущава, е освобождаващо. Така ще се почувствате по-добре на мига и ще се успокоите. Освен това понякога може и да не сте прави в гнева си и изричайки на глас всичко негативно, което ви тревожи, можете да откриете, че не сте прави и трябва да коригирате собственото си поведение оттук нататък.

Подреждане на мислите

Понякога, изричайки на глас всичко, което ви минава през ума, вие можете да си подредите по-лесно мислите и да се подготвите по-добре за предстоящите задачи.

Репетиция

Предстои ви неприятен или много важен разговор? Хубаво е да репетирате предварително, за да сте подготвени максимално добре за всякакви въпроси и ситуации. Разиграването на диалога на глас ще ви помогне да сте по-самоуверени и подготвени.

Подобряване на паметта

Изследванията показват, че ако изричате на глас локацията, на която се намирате или искате да отидете, ще я запомните по-лесно.

Подобряване на концентрацията и фокуса

Вероятно сте забелязали, че доста атлети преди старта на голямо състезание, сякаш си говорят сами. Това е начин да се успокоят, да се концентрират и да се надъхат.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Щерю ( преди 5 години )
Чувате се ясно кога дъските Ви хлопат...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар