IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо някои жени миришат по-добре на мъжете от други?

17 ноември 2018 16 15

Истината не е в парфюма, а в хормоните

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Жените са изтъкани от хормони, които очевидно определят и привлекателността им за силния пол, чрез фактори като ухание. Чудили ли сте се защо някои дами ухаят по-добре от други според мъжете? И дали изглеждат по-привлекателни по време на най-фертилната фаза от своя цикъл? Учените обясняват това с прост тест.

По време на най-плодовития период от своя менструален цикъл жените отделят репродуктивни хормони, които променят и аромата им, за да може да бъдат уловени от господата. Това кара мъжете да се залепват за дамите именно в този период, тъй като еволюцията ги подтиква на подсъзнателно ниво да продължат рода си. Учени от университета в Берн, Швейцария са изследвали как хормоните естроген и прогестерон афектират женския аромат.

Тези два хормона регулират менструалния цикъл, затова и техните нива са ключови за това кога и колко силна е плодовитостта на жената в периода на месеца. 28 жени са дали проби от миризмата на тялото си, напоена в памучни тампони, които са били дадени за оценка от 0 до 100 на 57 мъже. В най-фертилния период от месеца те са спали с памучни тампони под мишниците, а нивото на хормоните им е било измерени чрез слюнката им.

Учените са установили, че жените с най-високи нива на естроген и най-ниски нива на прогестерон – индикатор за фертилност – са били оценявани много по-високо. Според авторите на изследването оценката е в резултат на подсъзнателния еволюционен подтик за репродукция от страна на силния пол. Мъжете разпознават в тези жени своя половинка.

„Репродуктивните хормони са индикатор за женска фертилност. Колкото по-високо е нивото им в тялото, толкова по-привлекателна е жената за мъжа“, коментират изследователите.

Те добавят, че противозачатъчните средства променят аромата на жената и жените в изследването не са взимали подобни средства, нито им е било позволено да правят секс в периода на изследването.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

lili ( преди 5 години )
ако ти е омръзнало да ти викат шамандура,буца,тлъстата,цоцолана,дебелата,пълничката ,вземи си това гарантирам ще спреш да плюскаш като луда ще отслабнеш без диети и упражнения http://***/2kqNpXz
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
.... ( преди 5 години )