IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да се разхождате след вечеря?

24 юни 2019 05 30

15-минутна разходка ви пази от сериозни болести

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Какво правите, след като се навечеряте? Вероятно се опъвате на дивана, пускате телевизора или лаптопа и се отдавате на мързел. Това може и да се отразява добре на душата, но не и на храносмилателната ви система и теглото ви.

Истината е, че можете много да помогнете на тялото си, ако се разхождате поне 15 минути след вечеря. А тези от вас, които страдат от диабет тип 2, ще намалят двойно риска от покачване на кръвната захар с малко движение.

Учените дори твърдят, че разходката след вечеря е по-ефективна и полезна от 45-минутна разходка през деня!

„Секрецията на инсулин след хранене намалява, колкото по-късно става през деня. Това е особено забележимо при възрастните хора. Ето защо е важно да се стимулира метаболизмът и разграждането на храната след вечеря с малко движение“, твърдят учени от DiPetro.

При застояване кръвната захар се покачва, когато няма достатъчно инсулин да я държи в норма и това води до пристъпи при диабетиците, напълняване и запушване на артерии в дълготраен план.

Какво трябва да направите?

Според учени от университета в Отаго, Нова Зеландия, мускулите, които се активират при разходка използват глюкоза за енергия, като намаляват свободното ѝ циркулиране из тялото. За постигане на ефекта е достатъчно да се разхождате между 15 и 30 минути вечер. Сложете удобни обувки и вземете компания, за да ви е удобно и приятно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари