IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога да пием витамин C – по време или преди настинка?

21 февруари 2020 10 40

Според експерти, той не предпазва от грип

Снимка: iStock

В студените месеци, когато рискът от настинка и грип се повишава, хората гледат да се запасят с лекарства, които да им помогнат с предотвратяването на подобен тип заболявания. Най-често се купуват витамини, за да се засили имунната система, а най-популярният сред тях е витамин C.

За силата му да предотвратява грип или настинка се говори от десетилетия, но това твърдения е било оборвано доста пъти досега. Въпреки това, експерти казват, че витамин C ще ви помогне в студените месеци, но по съвсем друг начин.

Витамин C не предотвратява грип

„Носителят на Нобелова награда д-р Лайънъс Полинг, известен през 70-те години на миналия век, твърди, че приемът на големи дози витамин C предотвратява обикновената настинка“, казва д-р Майк Севила пред „Insider“.

Семейният лекар обаче не е много съгласен с това твърдение. Според Севила, Полинг е имал твърде малко доказателства за ефекта на витамин C. В основата на неговите аргументи седи едно изследване на деца в швейцарските Алпи, което той използва като извадка за цялото население.

витамин C

Снимка: iStock

Всъщност, много други изследвания опровергават твърденията на Полинг.

„За съжаление, последващите опити показват, че витамин C не предотвратява грипа“, казва Севила пред Insider.

Въпреки това, много хора все още смятат, че витамин C ще им помогне срещу настинката. Семейният лекар твърди, че почти всички негови пациенти се доверяват на Полинг и на общото схващане, че ще бъдат по-здрави, ако пият витамин C всеки ден.

Витамин C ще ви помогне да победите настинката по-бързо

Ако сте здрави и се чувствате добре, но се опитвате да избягате от грип или настинка, витамин C няма да ви помогне. Но ако вече сте болни, случаят е съвсем различен.

„Той може да ви помогне по-бързо да се справите с болестта, както и да намали дискомфорта ви“, казва Севила пред „Insider“.

Ако обаче искате да оздравеете по-бързо, най-вероятно ще трябва да приемате повече витамин C от препоръчваното. Според експерти, оптималната доза е от 75 до 90 мг на ден за възрастни. За да се преборите с настинката, ще ви е нужно повече от двойното на това.

витамин C

Снимка: iStock

Според проучване, направено през 2013 година, пациентите, които приемат поне 200 мг на ден витамин C оздравяват по-бързо. Възрастните, които са били в тази група, намаляват ефекта с 8% в сравнение с другите участници. При децата, процентът е още по-голям – 14%.

Севила добавя, че изследването е доказало, че витамин C намалява и сериозността на хванатата настинка.

Ако не искате да приемате витамин C чрез хапчета, може много лесно да си набавите от плодове и зеленчуци. Например, в една папая се съдържат около 96 мг, а в червените чушки – 117 мг. Но по-бърз ефект ще постигнете, ако приемате витамин C на прах. Той съдържа в себе си около 1000 мг в един пакет, което се равнява на близо 1,33% от дневната ви доза.

Странични ефекти от приема на витамин C

Ако все пак планирате да приемате толкова голяма доза витамин C всеки ден за продължителен период от време, трябва задължително да говорите с лекаря си.

витамин C

Снимка: iStock

Според Севила, приемането на повече от 2000 мг витамин C дневно причинява странични ефекти като гадене и болки в корема. Затова експертите съветват, ако се самолекувате, да пиете максимум 2000 мг витамин C на ден.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари