IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как характерът ви влияе на вашето тегло?

26 февруари 2020 16 30

Според проучване, импулсивните хора са по-тежки

Istockphoto

Характерът на човек зависи не само от неговото възпитание, но и от зодията му. Много често сме разглеждали какви качества притежават знаците от зодиака, но не сме се замисляли дали определени черти влияят по някакъв начин на теглото ни? Според проучване, цитирано от „Stethnews“, има връзка между двете.

Данните от близо 50-годишно изследване, публикувани в изданието „Journal of Personality and Social Psychology“, показват, че хората с конкретен характер изпитват затруднения да спортуват и поддържат каквато и да е дисциплина за физически тренировки, докато на други им е по-лесно да водят по-здравословен начин на живот.

Според отговорите на близо 2 000 души, участващи в анкетата, по-импулсивните хора тежат повече или казано по-просто, са склонни да качват килограми. Основната причина за това е, че те трудно се контролират, освен това се хранят под въздействието на емоциите, при което човек поглъща повече от необходимото.

напълняване, голям

Pixabay

Как характерът на човек влияе върху индекса на телесната маса?

Друг важен извод, идващ от проучването е, че колкото повече човек остарява, толкова повече наддава на тегло. Макар че има доста хора, на които не им личат годините и които се стремят да поддържат формата си, много други просто спират да се грижат за килограмите и външния си вид след определена възраст. По-импулсивните, например, са доста по-тежки от тези, които успяват да контролират емоциите си.

Проучването открива, че хората наистина наддават на тегло, като остаряват. Обаче тези, които са импулсивни, стават по-тежки от тези, които са в състояние да се контролират. Запазената им марка е „да хапна за последно“, което е един от най-вредните навици в храненето. Освен това те са склонни да пият и повече алкохол. Подобни резултати показват и хората, които са по-враждебно настроени или цинични.

поничка Pixabay

Pixabay

От друга страна, по-добросъвестните като характер, не посочват за резки промени в теглото през годините и в зряла възраст нямат проблеми с килограмите.

Ето още изводи за това как различните типажи хора се хранят и грижат за фигурата си:

Импулсивни – изпитват същинско удоволствие от това да ядат вредни храни. Те трудно могат да ги избягват или да се откажат от тях, а и понякога с нещо сладко или солено се опитват да лекуват нервите си. Ето защо им е трудно да отслабнат, за което спомага и това, че им липсва търпение.

По-тихите и изпълнителни – те винаги следват правилата. Тъй като се придържат към реда, не им е особено трудно да свикнат с определен режим на хранене и свалят излишните килограми. Отидат ли на фитнес, ще спазват стриктно препоръките на инструктора.

Емоционално нестабилни – ако един човек е склонен да се смее, но в следващия момент да се ядоса от най-малкото нещо или разплаче, то вероятно той прекалява с яденето или пък не се храни въобще. При тъга или някакво радостно събитие, те са склонни да не следят за калории и въглехидрати.

Интроверти – те почти не говорят, камо ли да покажат чувствата си. Но това не означава, че нямат мнение и стил на хранене. Преди да хапнат каквото и да е, те внимателно ще обмислят предимствата и недостатъците от консумацията на конкретни продукти и ще преценят какво да опитат. Може пред тях да има торта, но кажат ли си, че няма да я пипат, не може да ги накарате дори да я опитат.

Екстроверти – за разлика от интровертите, които са по-затворени, тези нямат проблем в общуването с хора. Те обичат да създават нови контакти, да споделят и участват в най-различни дискусии. Стресът им действа негативно и под неговото въздействие са склонни да консумират нездравословни храни. Тогава са склонни да ядат повече въглехидрати, мазнини и калории, без да се съобразяват с количеството в чинията.

здравословна закуска

Pixabay


Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари