IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 тенденции в здравословното хранене през 2020 г.

13 март 2020 09 00

Вижте кои са те

Снимка: Pixabay

Днес тенденцията за здравословен начин на живот вече не е само хоби и подходът към избора на хранителни продукти става все по-осъзнат. Сега всички изучаваме храните по-внимателно и следим с интерес всички новости.

Кои ще са тенденциите, които обещават само да засилят позициите си през 2020 г.?

Намаляване на топлинната обработка

Намаляване на топлинната и химическата обработка, както и избягване на използването на консерванти и ароматизатори – всичко това помага да се запази най-доброто от полезните свойства на продуктите. Например методът на замразяване на плодове е една от модерните тенденции. Такива плодове запазват своя естествен вкус и когато се добавят към зърнени храни, те не изискват някакво подобряване на вкуса.

Качество на порции

Съвременният ритъм на живот, особено в големите градове, пряко влияе на нашата диета и хранителен режим. Винаги бързаме за някъде, закусваме в движение, често повече, отколкото трябва. Затова днес хората се опитват да преминат към по-висококачествени, здравословни закуски, които са сложени в удобни опаковки на порции.

Зеленото е новият хит

Все повече хора заместват млечните протеинови продукти с растителни протеинови продукти като грах или овес. А производителите, в отговор на нарастващото търсене, разширяват своите вегански продуктови линии.

Отказ от рафинирана захар

Хората все по-често избират продукти без добавяне на рафинирана захар и избират натурални подсладители или сиропи без добавяне на захар (агава, цикория и др.). Захарта се използва в големи количества в готовия продукт и е много трудно потребителят да изчисли колко захар използва, в допълнение към традиционното добавяне към чай или кафе.

Обогатяване с диетични фибри

Всяка година броят на храните, обогатени с диетични фибри на рафтовете на магазините се увеличава с 15%. Например, инулинът, който има пребиотични свойства, тоест влияе върху активността на полезните бифидобактерии в червата и подобрява храносмилането, често се добавя към различни храни – зърнени храни, плодове, ядки и др.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари