IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да говорите с децата си за коронавируса?

10 април 2020 10 30

Експерти от УНИЦЕФ излязоха с препоръки

IStockphoto

Коронавирусът се разпространява по света с бързи темпове, заради което от Световната здравна организация го обявиха за пандемия. Новото заболяване, което често е смъртоносно, тепърва ще се изследва от много учени и лекари, за да се намери по-ефикасен начин на лечение и ваксина. За много от хората извънредното положение и превантивните мерки са повод за тревога, а какво да кажем за децата, за които случващото се изглежда още по-страшно?

До момента е ясно, че COVID-19 е най-опасен за по-възрастните – хора над 60 години, както и такива с хронични заболявания. Хубавото е, че той не е опасен за децата. Те не попадат в най-рисковите групи, защото са само преносители на вирусите или безсимптомни заразоносители.

Тъй като много родители работят от домовете си или са в болничен/карантина заради коронавируса, тяхната задача е не само да работят по образованието и заниманието на децата си през деня, но и да им обяснят правилно какво точно представлява заболяването. Както у тях, така и при малчуганите сигурно има много въпроси, на които е добре да се отговори ясно, за да са по-спокойни.

Според експерти от Детския фонд на Обединените нации (УНИЦЕФ), родителите трябва да проведат открит и подкрепящ разговор с децата си за коронавируса. Ето какви препоръки дават те за целта:

covid 1

1. Задавайте отворени въпроси и слушайте

Първото нещо, което да направите, е по-скоро да инициирате разговора за болестта. Детето може да слуша новините, да прочете недотам достоверни източници в интернет, които да го объркат. Затова е важно да го оставите да ви каже какво знае за проблема, като самото то води разговора – тоест вие задавате въпроси, а то ви отговаря.

От УНИЦЕФ посочват, че когато децата са твърде малки, може и да не разберат за пандемията. В този случай просто насочете вниманието им към това, че ще са си с мама и тати вкъщи. Между заниманията обръщайте внимание на хигиенните практики.

Ако ви е трудно да говорите с детето, опитайте да рисувате или му разкажете определена история. Също така, ако то ви сподели, че се притеснява, не омаловажавайте това, а констатирайте, че това е нормално.

2. Бъдете честни с тях

Най-добрият подход е да кажете цялата истина на детето си – че заболяването е непознато, че лекарите правят всичко възможно да лекуват хора и че трябва всички да взимаме предпазни мерки, за да не се заразим. Когато това стане на подходящ за възрастта им език, те ще го приемат като нещо, което не е чак толкова притеснително.

„Ако не можете да отговорите на техните въпроси, не се базирайте на предположения. Използвайте го като възможност да проучите отговорите заедно“, посочват от УНИЦЕФ и дават за пример това, че заедно с детето си може да разгледате уебсайтове на международни организации.

миене на

IStockphoto

3. Покажете им как да се защитят

Трябва да обясните на детето, че основният начин за предпазване е миенето на ръцете. Може да отидете в кухнята или банята, като им покажете как да го правят правилно, след което да ги накарате да го направят сами. Това може да стане и под формата на игра, с песни и танци, чрез анимирани клипчета и снимки, за да е по-интересно на малчуганите.

„Можете също така да покажете на децата как да покриват устата си с лакът, когато кашлят или кихат и да им обясните, че е най-добре да не се приближават твърде много до хората, които имат подобни симптоми“, обясняват експертите.

За да защитят себе си и семейството, ги помолете да ви съобщят веднага щом усетят болки в гърлото, главоболие или някакво друго неразположение.

4. Успокойте ги

Много деца може да помислят, че са в непосредствена опасност само от няколко изявления, чути от новините по телевизията. Понякога те не могат да направят разлика между фактите. Задачата на родителите в този момент е да ги успокоят.

За да се справят със стреса, не говорете непрекъснато пред тях за новите случаи на заразени или това, че няма маски и дезинфектанти по аптеките. Играйте с тях и въобще – отделяйте им повече внимание, за да може дните, прекарани у дома, да минат както всеки друг, който са имали в детската градина. Това може да стане и като се придържате към ежедневния им режим – вдигайте ги сутрин както обикновено, спазвайте часовете за хранене, сън и тези за игра (доколкото ви позволява работният режим).

коронавирус анимация

Pixabay

5. Проверете дали не са жертви на тормоз

Ако децата ви са по-големи, не е изключено техни съученици или приятели да осъществяват тормоз над тях. Може да им казват, че ще се заразят с коронавирус, ако кихнат или че ще умрат, ако имат болен роднина.

„Напомнете на децата си, че всеки заслужава да бъде в безопасност в училище. Тормозът е недопустим и неправилен и всеки трябва да се постарае да показва съпричастност и да оказва подкрепа“, обясняват от УНИЦЕФ.

6. Покажете им добрите примери

Хубаво е децата да се сблъскат с добри примери, за да знаят, че не всичко, свързано със ситуацията около коронавируса, е лошо. Ако имате повече предпазни маски, дайте няколко на по-възрастните си съседи или им пуснете видео, в което разказват за доброволци, които помагат по различни начини за справяне с пандемията.

Малчуганите трябва да оценяват това, което здравните работници, техните учители или роднини правят, за да помогнат на общността да се справи с проблема. Така те се чувстват по-спокойни и защитени.

7. Погрижете се за себе си

Ако вие не изпадате в паника и се грижите за психичното си здраве, и децата ви няма да изпадат в излишна тревожност. Децата „попиват“ всичко, което правят родителите им. Те винаги усещат, когато нещо не е наред. Заради тях, колкото и да сте притеснени, опитайте се да мислите по-положително. Гледайте телевизия, четете книги, участвайте в занимателни игри и спете достатъчно, за да сте по-здрави и тонизирани.

8. Завършете внимателно разговорите

Когато един път говорите с детето си, помислете до каква степен е разтревожено то и дали е разбрало всичко, което току-що сте му обяснили. Ако се налага, поговорете допълнително, а не оставяйте започнатото недовършено. Напомнете му, че сте до него и че няма да му се случи нищо лошо. Не му се карайте, ако греши в личната си хигиена, а се опитайте да го поправите по начин, който няма да му повлияе негативно. Кажете му, че може да си поговорите за коронавируса по всяко време.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари