IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: Алкохолът отслабва имунната система

10 април 2020 14 30

Експерти съветват да не се обръщате към чашката по време на изолацията

Снимка: Pexels

Коронавирусът успя да промени изцяло ежедневието ни. Заразата затвори по домовете повече от 40% от световното население и наложи карантина на много големи градове. Броят на случаите се увеличава, а все още не е ясно колко време ще продължи това положение и кога отново ще можем да излизаме спокойно навън.

Социалната изолация може да предизвика няколко сериозни проблема, свързани с психиката на човек. Липсата на контакти, промяна в рутината и осъзнаването, че си затворен между четири стени, водят до безпокойство, тревожност и дори депресия. Затова е важно да направите план, в който да определите различни занимания, които ще ви отвличат вниманието от негативните мисли.

коронавирус изолация

Снимка: iStock

Някои хора намират решение в алкохола и често може да прекалят с напитките по време на социалната изолация. Възможно е да го правят, за да успокоят нервите си или пък да избягат от скуката. Според д-р Айша Малик, която работи в отдела за психично здраве и зависимости към Световната здравна организация, това е голяма грешка.

Тя твърди, че алкохолът няма да помогне да се справите със ситуацията, нито пък с него ще победите безпокойството и стреса. Малик добавя, че питиетата могат да бъдат доста вредни за психичното и физическото състояние на хората.

„Алкохолът няма да помогне да се справите със стреса от изолацията. Той дори ще причини още повече вреди“, казва Айша в доклад, публикуван от „New York Post“.

Ако пиете рядко, но сега повече се обръщате към алкохола, Малик съветва да пиете умерено. Тя препоръчва по една чаша вино всяка вечер. Превишаването на това количество може да отслаби имунната ви система и да ви направи по-податливи на заразяване с COVID-19.

Консумирането на повече алкохол от препоръчителното количество може да промени микробиома на червата, което от своя страна може да повреди имунните клетки, които изграждат тънките черва.

вино -

Снимка: iStock

„Увреждането на тези клетки в червата ви може да улесни преминаването на патогени в кръвообращението ви“, казва д-р Нейт Фавини пред „Insider“. Според изследвания, консумацията на повече от четири напитки в период от 2-3 часа може значително да отслаби имунната ви система.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари