IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: Не носете маска, ако не сте болни или не се грижите за болен

1 април 2020 10 40

Според експерти, няма доказателства, че тя е нужна на здрав човек

Снимка: Pixabay

Коронавирусът сериозно се настани във всички държави по света и започна да диктува ежедневието ни. Вече трета седмица сме поставени в социална изолация и не се препоръчва излизането без основателна причина.

Когато обаче ни се наложи да отидем на работа или до магазина, много от нас слагат защитни маски, за да се предпазят от заразяване с COVID-19. Дали ще изберем тези за еднократна употреба, или ще носим такива, които след това можем да дезинфекцираме и отново да сложим на лицето си, е изцяло наш избор.

маска, ръкавици,

Снимка: Pixabay

Защитават ли обаче маските?

Според последни данни на Световната здравна организация, маските не са ефективни, ако не сте болни или не се грижите за болен. Д-р Майк Райън, който е изпълнителен директор на програмата за здравеопазване при извъредни ситуации на СЗО, твърди, че няма конкретни доказателства, че масовото носене на маски от населението има потенциални ползи.

„Всъщност, съществува доказателство за вреда, ако маската се използва неправилно или е поставена грешно“, казва още д-р Райън.

Той добавя, че светът все още се бори с недостига на защитно медицинско облекло, в това число и защитни маски. Райън заяви, че в момента хората, които са в най-голям риск от заразяване с COVID-19 са медицинските работници, които постоянно се борят с вируса. „Мисълта, че за тях няма маски, е ужасяваща“.

маска pixabay

Снимка: Pixabay

Д-р Мария Ван Керхове, която е епидемиолог по инфекциозни заболявания към СЗО, също заяви, че в момента е важно медицинските служители, които са на първа линия, да имат достъп до защитни маски.

„Ние не препоръчваме носенето на маски, ако не сте болни или не се грижите за болен“, казва Ван Керхове.

Тя допълва, че е добре да носите маска и вкъщи, ако сте болен, както и хората около вас, които ви оказват грижи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари