IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тренировка вкъщи – какво не бива да правите преди това?

3 април 2020 08 50

Внимавайте със статичните разтягания

Pixabay

След като много от нас прекараха три седмици у дома, всеки започна да търси начини, с които да бъде по-активен. Заради извънредното положение в страната доста холове или коридори, се превърнаха във фитнес зали. Бутилките с вода, приготвени за цветята, вече са гирички, а стената – идеална опора за най-различни упражнения.

Всеки намира начин да запълни свободното си време с нещо полезно и много хора откриха, че могат да спортуват и в домашни условия, стига да имат желание. Но какво се случва, когато непосредствено след работа решите да направите няколко коремни преси или започва онлайн урокът по йога? Трябва ли да хапнете нещо или да пиете кафе преди това?

За да има ефект от всичко, което правите, за да поддържате формата си по време на изолация, трябва да се постараете да избегнете някои грешки, които много често правим непосредствено преди физическо натоварване.

Какво не бива да правите преди тренировка вкъщи?

спортуване у

Pixabay

Консумация на алкохол

Всеки се отпуска у дома и си позволява чаша вино или някоя друга спиртна напитка, с която да „изпусне парата“. В това няма нищо лошо, стига после да няма тренировка. Ако консумирате алкохол, независимо от количеството, след това не бива да спортувате, защото ще понижите концентрацията си. А с това рискувате да се схванете или контузите.

Алкохолът забавя рефлексите и ще направи усилията ви неефективни. В случай, че сте пийнали и искате да поспортувате, по-добре го оставете за друг път. За сметка на това може да се движите от стая в стая или да подишате свеж въздух на прозореца или терасата.

кафе, жена

Pixabay

Прием на кофеин

Ако пиете кафе или зелен чай през деня, помислете за това кога ще правите упражнения. Добре е поне час преди тях да не приемате кофеин. Въпреки че той може да ви ободри рано сутрин, следобед например, ще повиши сърдечната честота и причини дехидратация.

Когато сте приели повече от едно кафе за деня, рискувате да ви се завие свят по време на тренировка, ако не е минало достатъчно време, обяснява пред „LiveStrong“ треньорът по йога Зак Армстронг.

В зависимост от това кога и колко кофеин сте погълнали, той може да ви замае и да стане причина да припаднете. Това обикновено се случва от 3 до 4 часа след прием на силно кафе. Така че, ако имате намерение да спортувате между 18 и 20 часа, например, точно след работа, по-добре не пийте кафе следобед. Също така, сутрин, е най-добре първо да направите упражненията си, после да вземете душ и пиете ароматната напитка.

бургер, вредна

Pixabay

Хапване на тежка храна

Всеки знае, че преди спорт не бива да яде. Но нещата с домашните тренировки стоят по друг начин – мнозина хапват много повече, докато са близо до хладилника, което не е полезно. Според фитнес инструктора Тимъти Лайман, похапването преди тренировка крие много клопки за спортуващия.

Специалистът посочва, че е важно тялото да получи необходимото количество калории, но основната грешка, която доста хора правят, е да започнат да тренират на пълен стомах.

„Това може да доведе до стомашно-чревен дисбаланс и лошо усвояване на хранителните вещества – и двете пречат на упражненията“, казва той и съветва да се тренира на гладно. Иначе, друг вариант е да хапвате по-често, но по-малко, което ще ви гарантира, че няма да ви е тежко.

гирички, маратонки

Pixabay

Нанасяне на лосион или крем на ръцете

Тези дни се говори изключително много за хигиената на ръцете и хидратацията на кожата. Заради честото миене и вземане на душ, кожата става по-груба, заради което се нуждае от овлажняваща козметика. Въпреки това, не рискувайте да се намажете и малко след това да започнете тренировка. Колкото и добре да сте почистили у вас, по тялото ви ще полепнат прах и някои микроби, които могат да ви разболеят.

Освен това, дори и да измиете ръцете си преди вдигането на гирички, по тях може да остане от продукта, с което да предизвикате хлъзгане. Има риск да изпуснете тежестите или да се хлъзнете на пода, извършвайки някоя йога поза, например. От друга страна, правейки планк на пода, по-влажното лице от крема може да е чудесна среда за полепването на бактерии, които да предизвикат пъпки и възпаление.

Най-добре е да отложите поставянето на лосион след тренировка – когато се изкъпете. Тогава може да направите и лек масаж, с който да се отпуснат мускулите.

йога, стречинг

Pixabay

Изпълняване на статични разтягания

Ако спортувате редовно, сигурно знаете колко е важно да загреете в самото начало, след това да преминете към същинската част на тренировката. Независимо дали имате опит или не, внимавайте с разтягането. То е чудесен начин да загреете мускулите и намалите сковаността, но зависи какво точно е.

Статичните разтягания, например, са чудесни за отпускане на тялото и подпомагане на възстановяването, но с тях може лесно да се контузите, казва Джордън Голд, основател на „Stretch Zone“. При тях даден мускул се задържа в неподвижно разтегнато положение за определен период от време, но според инструктора, този вид стречинг може да се направи по-късно, а не в началото.

Вместо статично разтягане, наблегнете първо на динамично – навеждания с докосване на пръстите на краката, ходене с широки крачки и други упражнения.


Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари