IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как стресът влияе на тялото и как да го победим?

2 април 2020 17 30

Той сериозно отслабва имунната система

Снимка: Pexels

Стресът не е само нещо, което се случва в главата ви, а влияе върху цялото тяло. Това е начинът, по който организмът реагира на потенциална заплаха. Когато мозъкът засече опасност, той насочва определени жлези да освободят хормоните адреналин и кортизол, които увеличават бдителността, сърдечната честота и притока на кръв към мускулите ви.

Стресът не е само лоша реакция. Това е биологичен отговор, предназначен да ни помогне успешно да избягаме от опасностите. В идеална среда, тялото ви реагира на стрес, след което се връща към нормалното си състояние.

стрес Pexels

Снимка: Pexels

Но в днешно време не живеем в идеална среда. Пандемията от коронавирус властва над света и това ни носи още повече притеснения за нашето здраве и това на близките ни хора. В момента мислим за много неща, включително и за финансовото си състояние, което още повече може да причини неприятности на тялото ни.

Стресът може да стане хроничен и точно тогава той започва да се отразява негативно на организма. Започват да се появяват проблеми, които с напредване на времето стават все по-сериозни.

Ето как стресът влияе на тялото ви:

Уврежда съня

Според проучвания, голяма част от световното население страда от хроничен стрес. Причините за това са различни – от липса на доходи до липса на половинка. По-високите нива на тревожност могат да доведат до увреждане на съня и причиняване на безсъние. „Може да влезете в негативен цикъл“, казва д-р Синди Гайър пред „Insider“.

Тя добавя, че неспособността да изключим тревогите и негативните мисли преди лягане, може да ни попречи да заспим и да се будим постоянно през нощта. Безсънието пък е причина за още повече стрес и така влизате в един неприятен кръговрат. Според проучване, направено през 2019 година, само една неспокойна нощ може да доведе до 30% увеличение на нивата на стрес.

безсъние ISTock

Снимка: iStock

Хроничното недоспиване пък може да увеличи риска от сърдечни проблеми, затлъстяване и диабет. Според националните здравни институти, това може да ограничи способността на тялото ви да се бори с инфекциите.

Ядете повече вредни храни

„Хората, които са подложени на стрес, може да използват храната като утеха“, казва д-р Джоуел Кан пред „Insider“. И тогава се обръщате не към здравословните продукти, а по-скоро към нещо сладко или някоя бърза храна. Освободените хормони адреналин и кортизол повишават апетита.

При нормални обстоятелства, когато опасността премине, нивата на кортизол намаляват. При хроничния стрес обаче те не спадат, а остават завишени и това може да подтикне хората да изпитват още по-голямо желание за нездравословна храна. Проучване, направено през 2014 година, показва, че жените са по-склонни към стресово ядене от мъжете.

Пречи на физическата активност

За някои хора фитнесът е начин да изпуснат парата и да се разтоварят от работния ден. Тренировките повишават нивата на ендорфин в организма и подобряват настроението. „Проучвания показват, че физическата активност е добра за тялото, защото променя начина, по който организмът отговаря на стреса“, казва Ерика Джаксън.

умора, мъж

Снимка: Pixabay

Според изследване, направено през 2014 година, хората, които са били активни в средното и гимназиалното училище, имат по-нисък риск от депресия. Често обаче стресът може да попречи на тренировките. Според д-р Кан, хората, които са стресирани не отиват към фитнеса, а искат да си починат.

Причинява акне

Не е изненада, че стресът може да повлияе негативно на най-големия човешки орган – кожата. Учените казват, че редица състояния могат да се влошат заради безпокойството, включително акне, псориазис, розацея, алопеция и екзема.

„Тялото ви освобождава кортизол, който може да увеличи производството на мазнина в кожата ви и това да причини появата на пъпки“, казва Мариса Гаршик пред „Insider“. Увеличеният кортизол може да разгради колагена и да намали синтеза на хиалуронова киселина. Това води до поява на бръчки и преждевременно стареене.

Също така, когато сте подложени на стрес, на кожата ѝ е нужно повече време, за да се справи с раните.

Отслабва имунната система

Според лекари, стресът може да ви направи по-уязвими на грип и други вирусни заболявания. Проучване, направено през 2015 година, показва, че 60-80% от посещенията при лекар са свързани със стреса. Учени смятат, че безпокойството може да причини и повишаване на температурата и влошаване на алергичните реакции.

Как да победим стреса?

Д-р Джоуел Кан казва, че неговата рецепта срещу стреса включва три неща – здравословна диета, тренировки и достатъчно сън. Той съветва хората да ядат растителни продукти, повече плодове и зеленчуци.

плодове и

Снимка: iStock

Трябва да слушате тялото си и да не игнорирате симптомите на стрес. Понякога това може да е схващане, умора или раздразнение в стомаха. Хубаво е и да говорите често с приятели и роднини, за да им кажете това, което ви тревожи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари