IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво става с тялото, когато откажете алкохола?

7 април 2020 08 40

Консумацията му по време на изолация може да ви навреди

Pixabay

Колко често пиехте алкохол преди пандемията? Заради извънредното положение, оставането у дома и най-различни твърдения, че ракията гони коронавируса, много българи наблегнаха на приема на спиртни напитки. Едни започнаха да надвишават количеството, което поглъщат за деня, а други решиха да си сипват по 1 чашка превантивно. Има и такива, които не спират да пият от сутрин до вечер.

Редица проучвания показват, че алкохолът може да навреди на имунната система и да стане причина за по-голямата податливост на организма към вируси.

„Алкохолът вреди и на чревната бариера, позволявайки повече бактерии да проникват в кръвта. В резултат могат да намалеят трите основни типа клетки в имунната ни система – макрофагите, Т-клетките и С-клетките“, обяснява д-р Арагоне Джузепе.

„Алкохолът е токсин. Независимо от количеството му, когато влезе в кръвта, той оказва влияние върху нормалното протичане на процесите в тялото, върху всички органи и и системи“. Това обяснява д-р Сал Райхбах. Според него, когато човек спре да пие, възстановителните му сили се повишават и той по-лесно може да се справи с „атаката“ от страна на различни вируси.

Изолирането у дома заради коронавируса може да промени психиката и да подтикне хората да злоупотребят с алкохола. Освен това, ако не са на работа и имат повече свободно време, те не се притесняват, че ще са отпаднали и с главоболие на другия ден. А това е още една причина да не броят чашките. От друга страна, самото „изключване“ от реалния свят може да подтикне доста към промяна – да спрат някои вредни навици като пиенето на алкохол или тютюнопушенето, например.

Какво се случва с тялото ви, ако откажете алкохола?

чаша вино,

Pixabay

Ще имате по-силен имунитет

Ако през последните месеци често сте боледували, то помислете какво количество алкохол сте приемали. По думите на д-р Дейвид Греунър, умереният прием на различни напитки може да причини възпаление, а оттам и натоварване на имунитета. То е свързано с умора и недоспиване, които също могат да му повлияят негативно.

Когато не пиете алкохол, възпалението в тялото се понижава и това подобрява работата на имунната ви система.

отслабване Pixabay

Pixabay

Ще отслабнете

Може да не прекалявате с алкохола, но дори приема на една чаша от любимия ви коктейл е същинска калорийна бомба. Причината е, че повечето напитки съдържат така наречените празни калории, които водят до покачване на килограмите. И тъй като организмът се опитва да ги преработи, защото не може да ги складира, от това „страда“ метаболизмът.

В 100 грама бира има близо 43 калории, в същото количество бяло вино те са 80, а при водката – цели 230. Позволите ли си ликьор, калориите скачат на 350, а какво става, когато изпиете няколко чаши с него?

В случай, че спрете алкохола за седмица и замените празните калории с достатъчно фибри, протеини и мазнини, ще се почувствате по-добре. Отказвайки се от виното или водката вечер, след месец кантарът ще покаже с няколко килограма надолу.

сън -

iStock

Ще спите по-добре

На всеки му се случва да пийне по малко алкохол заради определен повод, но в дни като тези, когато сме изолирани у дома и се движим по-малко, прекаляването с употребата на алкохол ще наруши съня ни.

„Хората, които спират да пият, често забелязват, че дните им са по-продуктивни и спокойни, защото сънят им е качествен“, обяснява пред „Eating Well“ д-р Райхбах. Той посочва още, че алкохолът прави хората по-лениви, но въпреки това не е най-ефикасното средство за заспиване.

Умерената консумация на алкохол намалява качеството на съня – заради производството на мелатонин. Хормонът има важна роля в циркадния ритъм на организма, чрез който човек се буди и заспива по определено време.

Когато човек е изпил по-голямо количество алкохол, мозъкът му работи на така наречените алфа вълни или тялото е в полубудно състояние – тоест сънят не е достатъчно дълбок. В резултат на това той се буди по-често нощем и на сутринта не е достатъчно бодър.

алкохол Pixabay

Pixabay

Ще подобрите хидратацията на тялото

Алкохолът е вид диуретик, което означава, че увеличава скоростта, с която тялото изхвърля течностите. В резултат на това бъбреците задържат по-малко вода и произвеждат повече урина.

Когато спрете да пиете алкохол, вие повишавате нивото на антидиуретичния хормон, който е отговорен за задържане на водата в бъбреците. Това подобрява хидратацията на организма и ви предпазва от прегряване.

„Телата ни са изцяло зависими от водата. Всяка клетка в нашето тяло използва вода по един или друг начин, за да съществува. Това е от съществено значение за циркулацията на кръвта, поддържане на телесната температура и изхвърлянето на токсините чрез потта. Когато тялото е дехидратирано заради алкохола, сърцето работи по-усилено, за да изпомпва кръвта и бъбреците спират да задържат вода“, обяснява д-р Греунър.

алкохол, пиян

Pixabay

Ще станете по-малко тревожни

Извънредното положение и страха от заразяване с коронавирус стресира много хора. Заради повишената тревожност, голяма част от тях прекаляват с приема на вредни храни (заради така наречения емоционален глад), прекаляват и с употребата на алкохол. А той има огромно влияние върху процесите в мозъка и намалява когнитивните способности.

Когато спрете алкохола, ще подобрите баланса на невротрансмитери като допамин, който се смята за един от хормоните на щастието. Те повишават настроението и намаляват тревожните мисли. От друга страна, това ще ви направи и по-малко раздразнителни.

млада кожа,

iStock

Кожата ви ще изглежда по-добре

Ако някой си пийва алкохол, това личи по кожата му, защото тя става по-суха и отпусната. Появяват се тъмни кръгове под очите, торбички и бръчки. Само едно прекаляване със спиртните напитки за нощ може да ви причини част от тези странични ефекти.

По-малкото количество вода в тялото води до дехидратация. Това нарушава здравината на кожата и тя изглежда по-бледа и състарена. С избягването на алкохола и прием на поне литър и половина вода, плюс други течности на ден, тя ще възвърне своя блясък.

двойка, наздравица

Pixabay

Бонус

Колко алкохол е допустимо да пием дневно?

Според диетолози, препоръчителното количество алкохол на ден е до едно питие за жените, както и до две за мъжете. Така например една чаша при дамите се равнява на 350 мл. светла бира, 150 мл. вино и около 45 мл. твърд алкохол.

Много независими проучвания доказват, че пиенето на една чаша алкохол има положително действие върху сърцето и други органи и системи. Това обаче зависи от индивидуалното здравословно състояние.

Някои видове бяло и червено вино съдържат антиоксиданти, които понижават риска от сърдечно съдови заболявания; светлата бира подобрява костната плътност и подпомага работата на бъбреците; текилата може да понижи кръвната захар, а водката е чудесен дезинфектант. Въпреки тези факти, те трябва да се консумират умерено.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари