IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо излизането навън е толкова важно за здравето?

7 април 2020 14 30

Липсва ни витамин D и движение

Pixabay

Социалната изолация заради коронавируса накара много хора да се замислят за свободата и предимствата на разходките на открито, които преди това сякаш не са оценявали. Да излезеш на чист въздух, да поседиш на пейката, докато пиеш кафе или просто да се полюбуваш на слънцето, да прегърнеш приятелите си, да седнеш да обядваш в заведение... Всичко това ни липсва адски много в момента, но за да бъдем здрави, трябва да се примирим с предпазните мерки.

С развитието на технологиите оставането у дома за повече от седмица може и да не бъде толкова скучно. Всеки, ако не с интернет, разполага с телевизор, на който може да гледа филми, развлекателни програми и да се информира за случващото се в страната. А представете си какво е било преди години, когато тези екстри не са съществували?

Сега, ако не искате да се редите на опашка пред магазина, само с един клик може да си поръчате продукти по интернет. При това дори ще ви ги доставят до вратата, без да се налага да излизате от сградата. И въпреки това и много други удобства, които имаме, ние не можем да стоим затворени у дома и искаме да излизаме. Причината е, че организмът ни се нуждае от чист въздух и движение, за да функционира нормално.

Защо излизането навън е толкова важно за здравето?

гора, зеленина,

Pixabay

Трябва ни витамин D

За разлика от повечето витамини и хранителни вещества, витамин D не се складира в организма и се налага да си го набавяме периодично. Това става чрез слънчевата светлина, с чиято помощ организмът синтезира мастноразтворимия витамин. Ето защо, когато сме само вътре и не излизаме никъде, до кожата ни не достига достатъчно слънчева светлина. Това води до дефицит.

Когато UVB лъчите достигнат до тялото, те променят холестерола, съхраняван в кожата. Той преминава през кръвообращението, за да достигне до черния дроб, където след това се превръща в предхормонален калцифедиол. Следва „пътуването му“ до бъбреците, където се преобразува в биологично активираното съединение калцитриол. Той помага за усвояването на калция от храната, която приемаме и насърчава растежа и здравината на костите.

При недостиг на витамин D се наблюдава деминерализация на костите, водеща до заболявания като остеопороза. От друга страна витаминът насърчава растежа на клетките, нервно-мускулната функция и работата на имунната система, която ни предпазва от вируси и настинки.

Има някои храни като масло от риба треска, гъби или морски дарове, в които има витамин D, но не всички хора могат да го усвоят добре. Затова най-сигурният начин да го получат, е като излизат навън докато грее слънце.

щастие, разходка

Pixabay

Намалява стреса, подобрява психиката

Много хора, които имат депресия или някои психични заболявания, се чувстват много по-добре, когато са навън, сред природата. Те събират повече мелатонин, който има важна роля за настроението. От друга страна чистият въздух и зеленината действат успокояващо на психиката им.

Сега, когато сме изолирани, неслучайно сме по-стресирани и раздразнителни. И тъй като не можем да се разходим или да потичаме в парка, се налага да търсим други средства за намаляване на стреса.

Много проучвания доказват, че природата е естествен антидепресант. Вятърът, шумоленето на дърветата, песента на птичките, ароматът на цветята през пролетта – всичко това насърчава релаксацията и понижава безпокойството.

Доказано е, че хората, които живеят в близост до парк или място, пълно с повече зеленина, са по-активни и имат по-добро психично здраве. Природата има терапевтичен ефект върху тялото – не само намалява стреса, но и увеличава тонуса, като същевременно насърчава паметта и концентрацията. Ето защо, когато сме си вкъщи, ние сме по-мързеливи и отпуснати.

сред природата,

Pixabay

Редовната физическа активност е здраве

Основното, което ни липсва по време на карантина, е движението. И то не се свързва само със спорт. Дори и да обикаляме от стая в стая, не може да сравним това с една приятна разходка навън – в парка или по улицата.

Хората, които имат по-добра физическа активност, са с по-малък риск от получаване на определени заболявания като исхемична болест на сърцето, хипертония, диабет, рак на дебелото черво и други. Те не се оплакват толкова от болки в кръста и поддържат теглото си в норма.

Проучванията показват, че по-застоялият начин на живот е свързан с някои заболявания като диабет тип 2 и порок на сърцето. Също така, рискът от преждевременна смъртност е доста по-висок.

Движението е здраве – с него може да натоварите най-различни мускулни групи, да подобрите работата на дихателната система и притока на кръв до всички органи и системи. То укрепва имунната система и повишава защитните сили на организма.

двойка, разходка,

Pixabay

Това, че сте на открито, също ви вдъхновява да се движите. Ще откриете, че е по-лесно и по-приятно да спортувате на открито.

Прекарването на повече време навън може да намали възпалението, стига да се комбинира със здравословно хранене и спорт.

Само една 30-минутна разходка пред блока или в планината, има страхотен терапевтичен ефект върху тялото. Въпреки това, за момента ви съветваме да останете #ОтговорниВкъщи и да поддържате физическа активност, докато правите различни упражнения. След това, когато всичко свърши, ще гледате с други очи на природата и свободата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари