IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медитация – за по-малко стрес по време на изолация

9 април 2020 11 08

Ето как да започнете у дома

Pixabay

Последните няколко седмици са изключително напрегнати за нас. Ежедневието ни се промени коренно заради коронавируса, а социалната изолация ни донесе стрес и повече тревоги. Според лекарите, освен за личната хигиена, ние трябва да се погрижим за това да съхраним психиката си, докато стоим затворени вкъщи. Ето защо е хубаво да изпробваме различни начини за релаксация.

Медитацията е древно изкуство, което остава неразбрано от мнозина. Ако не сте се докоснали до него досега, сигурно ви е трудно да си представите, че можете да седите в една поза, да си затворите очите и всичко „да стане цветя и рози“. Може би в момента сте толкова напрегнати, че ви се струва смешно да правите нещо подобно, но изучавайки въпросната практика, постепенно ще откриете ползите ѝ.

„Медитацията е деликатното изкуство да не правиш нищо“, казва Шри Шри Рави Шанкар, но уточнява, че то няма връзка с религиозните учения, а по-скоро има за цел да промени съзнанието на човек, за да може той да постигне душевния си мир и да стане по-осъзнат.

медитация Pixabay

Pixabay

Колко вида медитация съществуват?

Има няколко основни типа медитация, които се различават помежду си. Всяка една от тях има способността да успокоява и намалява стреса, но и отговаря на различни нужди на личността.

Първичнозвуковата медитация, например, се базира на мантрите. Изговарянето на познатото „оммм“, както и други мантри, помага на съзнанието да се изчисти. Проникновената се основава на назалното мислене, по време на което човек осъзнава своите мисли и чувства. Дзен – при нея е важно дишането с корема, както и заемането на определена поза.

Следващата е Метта – медитация за хора, които имат ниско самочувствие или са големи перфекционисти. Тя се основава на грижата и състраданието. А Кундалини пробужда съзнанието, като практиката е съсредоточена върху гръбначния стълб. Докато Чакра е свързана със седемте чакри на човешкото тяло или така наречените енергийни центрове. Седмият вид медитация – Тонглен, помага на човек да се свърже с онова, от което страда, с което да се освободи от болката и негативните емоции.

медитация Pixabay

Pixabay

Как да започнете да медитирате?

Ако не сте медитирали до момента, трябва да намерите място в дома си, на което да се разположите удобно. То трябва да е тихо и спокойно. Времето, което сте избрали, също е от значение. Изберете такова от деня, в което няма да бързате или да ви притесняват.

Позата е от съществено значение за начина, по който ще се чувствате по време на медитация. Гърбът трябва да е изправен, раменете и гърбът да са отпуснати. Може да изберете поза лотос, но и да седнете по друг начин, който ви е най-удобен. Очите задължително стоят затворени до края.

Седнете на дивана, на постелка на земята или любимото ви кресло – вие избирате къде, важното е да се чувствате максимално комфортно.

Друго важно условие за успешна медитация е да не сте яли преди това. Причината е, че тя може да се провали, ако я направите на пълен стомах. По този начин ще дишате по-лесно и няма да ви е тежко.

Когато не знаете какво да правите, може да потърсите видеа с насоки на специалисти, с които да стартирате медитацията. За да загреете, може просто да извършите няколко дълбоки вдишвания и издишвания.

медитация Pixabay

Pixabay

Според холистичния терапевт Мира Деси, може да започнете с медитация от по 5-10 минути, като постепенно стигнете до 20. Тя обяснява пред „Helthline“, че дори само 5 минути са ви достатъчни, за да се успокоите. И препоръчва на начинаещите да търсят водена медитация, която да си пускат на слушалките или уредбата у дома. Така ще получават различни насоки и ще свикнат по-бързо.

Защо медитацията е толкова полезна?

– намалява тревожността;
– понижава кръвното налягане;
– намалява болката в тялото;
– облекчава депресивните симптоми;
– подобрява качеството на съня;
– подобрява настроението.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари