IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диетата на Ваня Червенкова – как действа?

27 май 2020 15 00

Вижте какви са предимствата и недостатъците на режима

БГНЕС

Тя е популярна бизнесдама, станала по-известна с участието си в „Big Brother“. Тя никога не е била слаба и през годините е получавала доста критики за външния си вид, но ги е подминавала с усмивка. Тя е Ваня Червенкова – жената с много силна воля, която се подложи на различни диети, за да изглежда по-добре в своето тяло. 

Ако тръгнете да търсите информация за нея, ще установите, че тя се променя драстично на два пъти в живота си. Първият е преди 5 години, когато осъзнава, че е с наднормено тегло и започва да се храни разделно, като измисля режим според своите нужди. След усилията, които полага, тя е с 20 килограма по-слаба. В началото на 2020 г. Червенкова може да се похвали, че е свалила още 15 кг. и се чувства отлично. 

И докато преди тя си позволява да яде млечни продукти и месо, сега Ваня вече е веган и открива, че това ѝ носи много ползи. Сваля 10 кг само за месец, но този резултат не се дължи само на гладуване, а и на цялостна реорганизация на начина ѝ на хранене. 

Освен че обича да спазва Лунната диета и издържа само на вода за 24 часа, бизнесдамата похапва предимно плодове и зеленчуци, консумира и продукти като нахут, леща, гречка и други. 

Какво представлява монодиетата на Ваня Червенкова?

Първият режим, на който тя се подлага, се основава на принципите на разделното хранене. Той е известен още под наименованието докторската диета или диетата „6 по 2“. При него са позволени 6 вида храни, които се консумират в продължение на 12 дни, по два за всеки. След това може да се направи почивка. 

Хранене по дни: 

1 и 2 ден – картофи; 
3 и 4 ден – пиле; 
5 и 6 ден – салати; 
7 и 8 ден – риба; 
9 и 10 ден – плодове; 
11 и 12 ден – кисело мляко. 

Количеството храна, което се приема за деня зависи от вашите нужди. Няма ограничение, но все пак е препоръчително да се придържате към това да похапвате по-често, но на по-малки порции. Кафето и чаят са позволени, но без да бъдат подслаждани. Трябва да се пие поне по литър и половина вода на ден, като газираните напитки са забранени. Картофите, салатите, пилешкото и рибата може да се овкусяват със сол, зехтин и лимонов сок, но не и със сосове, които са нож с две остриета. 

Как действа диетата на Ваня Червенкова? 

Когато в продължение на 2 дни се яде една и съща храна, тялото използва един ензим, за да я разгради. По този начин приемът на калории също е по-ограничен в сравнение с консумацията на различни ястия. По-малкото количество преработена храна от своя страна води до намаляване на излишните килограми и изхвърлянето на задържаната вода в организма. 

За близо 2 седмици може да свалите до 10 кг. Разбира се, при всеки е строго индивидуално, но ако комбинирате диетата със повече физическо натоварване и достатъчно сън, ще имате по-добри резултати. 

Режимът е подходящ за пречистване на организма и сваляне на няколко натрупани килограма, но не бива да се спазва за по-продължителен период от време. 

Кои са недостатъците на диетата „6 по 2“?

При някои хора ограничаването на хранителните вещества като протеини, мазнини и въглехидрати може да доведе до хормонален дисбаланс. Когато изключват конкретни продукти от менюто си, те не приемат достатъчно витамини, минерали и фибри. Те могат да отслабнат лесно за 12 дни, но същевременно да загубят мускулна маса. Освен това, ако не комбинират режима с подходящ спорт, ще получат така наречения йо-йо ефект. 

Този материал има за цел да ви запознае с предимствата и недостатъците на диетата на Ваня Червенкова, но не може да замени консултацията с диетолог. Ако искате да я изпробвате, задължително се посъветвайте първо със специалист по хранене и диетика, който да ви даде насоки според вашето здравословно състояние и нуждите на организма. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари