IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кардамон – 6 доказани ползи за здравето и красотата

28 май 2020 15 00

Подправката е идеална за детокс

IStockphoto

Кардамонът е екзотична подправка, която има леко пиперлив вкус. Получава се при смилането на шушулките на растението elettaria, отглеждано в страни като Индия, Бангладеш, Бутан, Непал и други. Много козметични компании използват етеричните му масла като съставна част за своите продукти. Освен централното място, което заема в индийската и азиатската кухня, прахът е широко използван в аюрведичната медицина.

Подправката е вкусна, ароматна и има редица ползи за здравето и красотата. Проучванията показват, че кардамонът може да помогне за детоксикацията на тялото, ако се консумира по-често.

Какви хранителни вещества съдържа кардамонът?

В кардамона има витамини, минерали, както и фибри. Освен това той е с много ниско съдържание на въглехидрати и калории.

По данни на „Мedicalnewstoday“, в една супена лъжица смлян кардамон има следните хранителни вещества:

– 18 калории;
– 0,4 г мазнини;
– 4,0 г въглехидрати;
– 1.6 г фибри;
– 0,6 г протеини;
– 64,9 мг калий;
– 22,2 мг калций;
– 0,81 мг желязо;
– 13,3 мг магнезий;
– 10,3 мг фосфор.

кардамон, подправка

IStock

Кои са най-големите ползи от приема на кардамон?

1. Насърчава детоксикацията на тялото

Кардамонът съдържа силен прочистващ агент, който е изключително ефикасен в детоксикацията на организма през лятото. Той помага на бъбреците да изхвърлят по-лесно токсините, попаднали в тях. Това става най-вече заради етеричните масла в него.

Когато в тялото се натрупат замърсявания, това си личи и по кожата. Порите се запушват, образуват се пъпки и обриви. Маслата и биохимичните вещества в кардамона помагат на метаболитната система да се справи с токсините, което предотвратява преждевременното стареене.

Кардамонът има диуретични свойства. Попаднал в тялото, прахът съдейства за изхвърлянето на излишната вода, задържана в пикочните пътища и бъбреците.

2. Естествен антидепресант

В днешно време много хора се разболяват под въздействието на стреса. Приемът на кардамон е отлично средство за намаляване на напрежението и справяне с депресията.

Най-лесният начин, по който да използвате кардамон при тревожност, е да сварите няколко шушулки във вода или кипнете малко прах, след което да прецедите и пиете отварата.

Кардамонът помага при депресия, защото може да се използва в ароматерапията. А тя помага при главоболие, тревожност, болка и липса на сън. Етеричните масла, открити в подправката, всъщност са едни от най-известните масла, едни от най-често използваните при лечение с аромати.

кардамон, кафе

IStock

3. Подобрява храносмилането

Ежедневието на много от нас е доста натоварено и често се налага да хапваме на крак или да пропуснем закуската или обяда. А това се отразява зле на стомаха. Тъй като е от семейството на джинджифила, кардамонът подобрява храносмилането.

Прахът от растението съдържа метанолов екстракт, който действа като киселина или основа в зависимост от обстоятелствата. Той действа добре при стомашно-чревни проблеми като спазми, киселинен рефлукс, диария и други.

Тъй като има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, кардамонът подобрява метаболизма и може да бъде включен в много здравословни режими. Доказано е, че той подобрява секрецията на жлъчна киселина в стомаха, а тя има важна роля в процеса на усвояване на мазнини и мастноразтворими витамини. Освен това е ефикасно средство при гадене и повръщане.

4. Грижи се за оралното здраве

Много хора използват ментата и канелата за освежаване на дъха, но кардамонът също може да се използва в тази насока. Неговите съставки се борят с бактериите в устната кухина, които могат да доведат до неприятна миризма, кариеси и възпаление на венците.

Екстрактът от кардамон или дъвченето на семена от растението спомага за намаляване на бактериите, водещи до инфекции в устната кухина, показва скорошно проучване, цитирано от „Helathline“. Само 5 минути след това балансът на рН в устата се подобрява, което е важно за оралното здраве.

кардамон, шушулки

5. Предпазва сърцето

Някои изследвания върху животни свързват консумацията на кардамон с по-добро здраве на сърцето. Въпреки че са нужни повече проучвания, се знае, че кардамонът може да помогне за предпазване от инфаркт. Това се дължи на неговите антиоксидантни свойства, които подобряват сърдечната функция.

Друго проучване при плъхове установява, че маслото от кардамон намалява лошия холестерол, което също е предпоставка за по-здраво сърце.

6. Подобрява състоянието на косата и скалпа

Не си мислете, че употребата на подправката прави ястията по-ароматни и помага само за здравето. Прахът има и свойства, които се грижат за косата и скалпа на главата.

Антибактериалните и антиоксидантните свойства прочистват кожата на главата от замърсявания и така предпазват от инфекции и насърчават растежа на косата. Освен това маслата в кардамона подхранват космените фоликули.

Ако искате да използвате кардамона в грижата за вашата коса, може да добавите малко прах към шампоана си или да си направите отвара от него, с която да се миете. Пиенето на чай от кардамон също може да помогне – да направи косата ви по-гъста и бляскава.

кардамон, подправки

IStock

Има ли странични ефекти от приема на кардамон?

Използването на кардамон като подправка или под формата на чай е безопасно, стига да не се прекалява с неговото количество. А и все пак вкусът му е леко парещ и не се харесва на всеки. Иначе, ако се взима като добавка, няма установена доза. Повечето хапчета съдържат между 400 и 500 мг кардамон на хапче.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари