IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще отслабнете ли, ако ядете една и съща храна?

1 юли 2020 11 00

Или това е поредният мит

Снимка: Istockphoto

Повечето от вас свързват отслабването с хапване на специални салатки, сокове, меса. Може да звучи скучно, но консумацията на едни и същи храни наистина ще подпомогне вашето отслабване.

Един от най-популярните и ефективни според експертите хранителни режими за намаляване на теглото включва едни и същи закуска, обяд и вечеря.

Как работи?

Когато ядете една и съща храна всеки ден, това води до намаляване на реакцията на организма спрямо съответната храна, което може да бъде инструмент за справяне със затлъстяването.

Също така, изследванията показват, че разнообразието, дори диетично, е свързано с мазнини и повишено телесно тегло. Изследванията показват, че различните вкусове и текстури могат да насърчат преяждането. Когато хората имат ограничени възможности за ядене, те са склонни да ядат по-малко.

Още един плюс е, че ако ядете едни и същи ястия всеки ден, всъщност нямате нужда от много планиране. Без постоянно ровене из книгите с рецепти и без паническа атака на обяд за това какво ще ядете на вечеря. Всичко това спестява вашето време.

Когато изборът е ограничен, е по-лесно да обръщате внимание на сигналите на тялото си и да виждате своевременно кога напълнявате.

Недостатъци на еднотипното хранене

Хапването на едни и същи неща може да намали количеството храна, което приемате, което пък може да забави метаболизма ви в дълготраен план.

Също така в момента, в който спрете да повтаряте еднакви храни, тялото ви ще иска да опита от всичко и това може да саботира постигнатото.

Не забравяйте и че организмът ви се нуждае от богата гама витамини, минерали и други базови съставки, които трудно ще си набавите с еднообразна храна.

Изводът

Както всяка диета/режим и тази може да бъде изпълнявана с някои вратички. Най-важното е да се храните здравословно. За да не влезете в пълна цикличност с еднообразни продукти и ястие, си оставете 1-2 дни, в които да хапвате и по-различни неща.

Освен това можете да си направите 2-3 леки вариации на закуска/обяд/вечеря, които да се доближават, но които ви създават и усещане за някакво разнообразие.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари