IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Профилактиката на детските алергии трябва да започне по време на бременността на майката

30 юни 2020 08 30

Това коментираха експерти по време на третото онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg

Профилактиката на детските алергии трябва да започне по време на бременността на майката

За пореден път онлайн изданието на „Форум бременност и детско здраве“ даде думата на утвърдени специалисти по майчино и детско здраве, които изясниха кои са спецификите при бременността след 35 години и особеностите при детските алергии.

По време на третото онлайн издание на Форума на Puls.bg, което се проведе на 27 юни на живо на Puls.bg и в социалните мрежи на медията, д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на Първа АГ „Света София“, заяви, че през 2018 година в управляваната от нея болница от 2300 раждания, 507 са били на жени над 35-годишна възраст. От началото на годината досега жените, родили в по-късна възраст, са 220.

„Българките раждат все по-късно. До голяма степен това се дължи на факта, че жените искат да се образоват и да имат успешна професионална реализация. Друг фактор за късна бременност са репродуктивните проблеми“, заяви д-р Коларова.

д-р Гергана

По думите ѝ основните предизвикателства при късната бременност са рискът от прееклампсия, поява на малформации или миоми, които биха могли да попречат на нормалната бременност. В същото време ранната бременност също крие рискове, заради неподготвения организъм на жената, обясни д-р Коларова.

За пореден път „Форум бременност и детско здраве“ постави акцент върху ролята на акушерката по време на раждането. В студиото на третото онлайн издание на Форума гостува Емилия Казълова.

„При естественото раждане с акушерка – водеща е майката, която определя темповете на раждането. При този начин естествено раждане липсват болкоуспокояващи медикаменти, а се използват само алтернативни средства и процедури, които акушерката владее“, заяви Емилия Казълова.

Проф. д-р Стефан Горанов обясни приложението на стволовите клетки в медицината.

„Стволовите клетки са висшият пилотаж в лечението и значението им тепърва ще нараства. Стволовоклетъчните трансплантации са един от лъчовете надежда за пациентите със злокачествени заболявания и все повече ще се използват в медицината“, заяви проф. Горанов.

Елена Танева, регионален мениджър на Тъканна банка „Селена Целс“ за Пловдив, разясни регламента за съхранение на стволовите клетки.

„Най-добрата алтернатива е съхранението в страната, защото така родителите знаят къде точно са стволовите клетки и избягват рисковете, свързани с транспортирането им“, заяви Елена Танева.

За грижата за кожата на бебето говори Ваня Георгиева, медицински представител на La Roche-Posay. „Бебето не се нуждае от много продукти. За ежедневна грижа може да се използва измиващ продукт, който не съдържа сапун, защото сапунът може да измени ph-то на кожата и да разруши епидермалните липиди. Важно е да се използва и хидратираща грижа“, обясни специалистът.

Въпреки че лекарите препоръчват децата до 3-годишна възраст да не се излагат на пряка слънчева светлина, Ваня Георгиева припомни, че дори на сянка за децата трябва да се използва слънцезащита с висок фактор.

Сред акцентите в новото онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“ бяха и детските алергии. По думите на алерголога д-р Тихомир Мустаков около 20% – 30% от децата са засегнати от атопичен дерматит в ранна възраст, а при по-големи деца около 10% – 15% страдат от алергична хрема. Д-р Мустаков е категоричен, че профилактиката на алергии трябва да започне още по време на бременността.

д-р Тихомир

„Бременната жена е околната среда за развитието на плода. Ако тази околна среда е алергенът, рискът за алергии на плода се увеличава. Здравословният начин на живот на майката е най-ефективният начин за профилактика. Ако тя е здрава не е нужно да приема антибиотици по време на бременността, които повишават риска от алергия при детето“, обясни д-р Мустаков и успокои, че над 50% от децата оздравяват от алергията.

За емоционалното състояние на детето и какво разкриват детските рисунки говори психологът Диляна Цветкова.

„Рисунките са невербален изказ на детето. Те са неговият социален опит и могат да показват преживяване, израз на вътрешното му усещане“, обясни психологът в разговор с водещата Румяна Тасева, главен редактор на Puls.bg.

По думите ѝ, ако в рисунките на деца между 2 и половина и 5 години не присъства човешка фигура, то родителите трябва да се консултират със специалист. Относно избора на цветове Цветкова коментира, че това е израз на предпочитание на детето и може да е отражение на цветовете, които преобладават в ежедневието му.

По време на третото онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“ за ролята на майчинството говори певицата и актриса Йоанна Драгнева, която преди близо 11 месеца стана майка на момиченце.

Йоанна Драгнева

„Това е най-хубавото нещо, което може да се случи на една жена“, разказа Йоанна. Младата майка сподели, че е спряла да работи две седмици преди раждането, а месец след появата на АннМари се е върнала към ангажиментите си.

„Важно е за всяка жена след като роди за час – два да се връща към ежедневието, за да запази психичното си здраве“, посъветва Йоанна.

Третото онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“ достигна до близо 40 000 потребители в каналите на Investor Media Group и социалните мрежи, на които беше излъчвано на живо. Цялото онлайн издание на Форума може да гледате на 30 юни, от 9 часа, по Bulgaria ON AIR. Следващата среща с водещи специалисти по майчино и детско здраве ще се проведе на 11 юли.

Онлайн изданията на „Форум бременност и детско здраве“ се организират с генералното партньорство на тъканна банка „Селена Целс“ и с подкрепата на La Roche-Posay, Първа АГ болница „Света София“, Select Asset Management, MEDICAL DENT, Water Wipes, къмпинг „Градина“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-deteto.bg, Tialoto.bg; „Новите родители“, „Дневникът на мама и татко“, Bebok.eu, Mama mia, „Жената днес“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари