IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 основни грешки в режим на фастинг

12 юли 2020 15 00

Ако искате да отслабнете, не правете това

Снимка: Istockphoto

Гладуването от години е залегнало в нашата култура. То се прави за лечение на болести, за подмладяване, за отслабване и т.н. Преди години то се превърна в хранителен режим с милиони последователи. Периодичното хранене на големи времеви отрязъци не е просто диета, това е начин на живот.

Повечето хора не хапват нищо в продължение на 16 часа, като зареждането на тялото с енергия става само през останалите 8. В зависимост от това колко навътре е човек в режима и от колко време го прави, тези периоди варират. Между 12 и 16 часа. И докато часовият диапазон е ясен отначало, често гладуващите допускат малки грешки, които дори не забелязват или успяват да „оневинят“ в съзнанието си. А именно:

Ядете голямо количество прекалено скоро

16 часа или дори 12 не са никак малко и сигурно вече сте прегладнели. Въпреки че сте на периодично гладуване, това не означава, че трябва да се нахвърляте на всичко, което видите през позволените ви 8 часа ядене. В стремежа си да се запасят за следващите гладни 16 часа, някои хора поемат огромно количество храна, което не само зарежда с излишни калории, но и може да затрудни храносмилането и дори да ви причини разширен стомах. Не прекалявайте с калориите и количеството.

Избрали сте погрешния план

Има различни форми на фастинга. И те не варират само в часовете, но и в дните. Например 5:2 (5 дни нормално хранене и 2 фастинг) или 3:1 (три дни фастинг, 1 нормално хранене). Вашият фастинг план зависи от това как се чувствате комфортно. Това, че някой следва стриктно фастинга 16:8 (16 часа глад и 8 хранене), не означава, че и вие трябва да го правите. Експериментирайте и си изберете режим, който ще можете да следвате в дълготраен план.

Поемате малко калории

Преяждането в позволените часове не е хубаво, ала същото важи и за поемането на малко калории. Гладуването може да ви приучи да се нуждаете от по-малко храна, но в позволените часови диапазони не падайте под 1200 калории. В противен случай ще навредите на организма си и какъвто и ефект да гоните, няма да го постигнете в дълготраен план.

Пропускате тренировки

Ако искате да отслабнете и сравнявате по ефективност спорт и хранене, храненето винаги ще заема по-важно място. Но по-добрият вариант е не да избирате, а да комбинирате. Фактът, че сте се подложили на фастинг, не означава че трябва да пропускате тренировка. За да не припаднете и да имате енергия, по-добре тренирайте в часовия диапазон, в който ви е позволено да се храните.

Консумирате погрешните течности

Повечето хора се фокусират върху храната и забравят за напитките. Те също са източник на енергия и калории и могат или да помогнат, или да навредят на формата ви.

По време на „гладните периоди“ трябва да сте хидратирани. Фактът, че течностите са позволени, не означава, че трябва да се наливате със сокове и фрешове. Пийте вода, кафе без добавки и чай без подсладител.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари