IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кето диета – с какви продукти да се запасим?

14 юли 2020 12 30

Пазарен списък за начинаещи

Снимка: Pexels

Кето диетата набра огромна популярност преди няколко години и продължава да е един от най-предпочитаните хранителни режими за отслабване. Идеята е да се откажете от въглехидратите, заменяйки ги само с мазнини. По този начин навлизате в процеса „кетоза“, когато тялото използва мазнините за енергия и така горите калории и отслабвате.

Изглежда много лесно, но всъщност кето диетата трябва да се спазва доста стриктно и включва продукти, които невинаги могат да се намерят лесно в магазините. Затова, ако сте начинаещ в този хранителен режим, е добре да се запасите с някои основни съставки преди да започнете това приключение.

кето диета,

Снимка: iStock

Пазаруването на хранителни продукти е достатъчно трудна задача и без необходимостта да се търсят определени артикули, когато се придържате към конкретен хранителен план. Ако спазвате кето диетата, разходката из магазина става още по-трудна, тъй като трябва да се взирате в рафтовете и да търсите неща, които са богати на мазнини и с ниско съдържание на въглехидрати.

Затова диетоложката Кристин Манчинели идва на помощ и споделя най-важните неща, които трябва да търсим в магазина. Тя е автор на книгата „Кетогенна диета: Научно доказан подход за бърза, здравословна загуба на тегло“ и съветите ѝ ще направят пазаруването ни по-лесна задача.

Авокадо

„Почти всички калории в авокадото идват от мазнини, а плодът има по-малко от 3 грама въглехидрати. Това го прави перфектния артикул, когато спазвате кето диетата“, казва Манчинели пред InStyle. Освен това, авокадото е богато на фибри, които често липсват в кето плана. Те ще ви помогнат да се чувствате сити за дълго време.

Опитайте се да включите авокадото в салатите си или пък да го ядете самостоятелно. Манчинели съветва да го разрежете и да го поръсите със сол преди да го хапнете.

Спанак и Рукола

За разлика от някои други диети с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати, големите количества листни зелени зеленчуци не са препоръчителни в кетогенната диета. Вместо това, те попадат в списъка със забранени неща заедно с въглехидратите.

кето -

Снимка: iStock

Хранителният план обаче позволява по 20-30 грама въглехидрати на ден, което е чудесен начин да включите зелениите в списъка си. Манчинели казва, че обича да си прави кето салати от спанак и рукола. „Те имат по-малко от половин грам нетни въглехидрати, така че салата е добър вариант“.

Риба тон, сьомга и сардини

С високо съдържание на омега-3 мастни киселини и висококачествен източник на протеин, консервираните сардини са вкусен кето продукт. Плюс това, Манчинели посочва, че те също често са поставени в марината от зехтин, което осигурява здравословна доза мазнини. „Поставете няколко от рибките върху салата и вече си имате чудесно кето ястие“, казва тя пред InStyle.

Ако самата идея за сардини ви кара да се намръщите, то за вас са сьомгата и рибата тон. Според Марчинели, мазните риби имат важен принос към всяка диета поради високото си съдържание на омега-3 мастни киселини. Това е особено важно за хората на кетогенен режим, защото така получавате голяма част от калориите си от мазнини.

Зехтин

Вярно е, че кокосовото масло е любима съставка на всеки, спазващ кето диетата, но зехтинът също не трябва да се пренебрегва. Почти 75% от мазнините в него са мононенаситени, които са много полезни за здравето. Освен това, има и много разновидности на аромати, правещи ястията ви още по-примамливи.

Горски плодове

Ако смятате да поемете на кето пътешествие, по-добре забравете за по-голямата част от плодовете. Марчинели посочва, че единствените приемливи плодове са авокадото и маслините, тъй като и двата са богати на мазнини.

чиа, закуска

Снимка: Pixabay

Повечето хора обаче не могат да издържат и винаги посягат и към други плодове. Затова Марчинели съветва да се насочите към малините, ягодите или къпините, които съдържат много малко въглехидрати и са подходящи за кето режима.

Нисковъглехидратни зеленчуци

Докато нишестените зеленчуци не са в списъка на кето диетата, то тези с ниско съдържание на въглехидрати са позволени. Забравете за картофите и морковите и помислете какво може да включите в режима си, за да получавате достатъчно фибри, витамини и минерали.

Марчинели препоръчва да добавите към списъка си копър, целина, краставица, карфиол, броколи, камби, тиквички, гъби и патладжан.

Месо

Когато пазарувате месо, Марчинели препоръчва да търсите добре опаковани продукти, които могат да издържат дълго време. Причината е, че често е трудно да избягвате преяждането с протеин и затова трябва да си правите по-малки порции, които да ядете наведнъж.

Ако не сте почитатели на червеното месо, може да заложите на агнешко, пилешко, пуешко или бекон.

Яйца

Яйцата са друг начин да добавите протеин към кето диетата. Едно голямо яйце съдържа по-малко от 1 грам въглехидрати и 6 грама протеин, така че не забравяйте този продукт, когато отидете в магазина.

яйца Pexels

Снимка: Pexels

За една бърза закуска може да забъркате няколко яйца, към които да добавите ежедневната си порция зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати. Ако това не ви харесва, може да хапнете едно сварено яйце за старт на деня.

Млечни продукти

За разлика от други популярни диети, млечните продукти получават зелена светлина за влизане в кето режима. Но това не означава, че може да ядете колкото си поискате от тях. Манчинели предлага да четете внимателно етикета и да избирате само неовкусени млечни продукти.

Диетоложката препоръчва да избирате по-твърди сирена като пармезан и гауда.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари