IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите със задържането на вода

20 септември 2020 18 00

И да го предотвратите

Снимка: Istockphoto

Задържането на течности в тялото не е шега работа. То може да издава здравословен проблем (нарушена бъбречна функция, метаболитни смущения или хормонален дисбаланс например), а освен това се отразява и на вашето самочувствие, тъй като веднага мести стрелката на кантара и кара дрехите ви да отеснеят.

Хубавото в случая е, че не трябва да се консултирате с лекар, а само можете да се справите с проблема. За целта започнете да правите следното:

Яжте повече цитруси

Цитрусите – най-вече лимоните – помагат за намаляване на подуването и са естествен диуретик, който изкарва водата от тялото. Но не трябва да прекалявате с тях, тъй като водят до алергии. Препоръчително е да ядете цитруси най-късно 4 часа преди лягане.

Взимайте контрастен душ

Редуването на топъл и студен душ по време на едно къпане засилва циркулацията на кръвта и лимфата и подобрява изхвърлянето на ненужната течност.

Вкарайте повече протеини в диетата си

Голяма роля при превенция от задържане на течности е храната. Включете повече протеини в режима си, тъй като въглехидратите имат обратен ефект. Избягвайте рафинирани захари – сладки, шоколади, също така хляб и паста.

Пийте повече вода

Може и да ви изглежда странно, но пиенето на вода помага за изкарването на вода от организма. Когато тялото се дехидратира, то започва да се запасява с течности, което води до задържане на вода. Балансът на течности е нарушен, в резултат на което се подувате.

Заменете солта с подправки и чесън

Солта е сред най-големите виновници за задържане на течности. Намалете приема на сол и използвайте други подправки, които да придадат по-добър вкус на храната – ароматни билки, чесън или лук.

Яжте храни, богати на магнезий

Човешкото тяло се нуждае от магнезий, за да функционира правилно пикочно-половата система и за предотвратяване на камъни в бъбреците Вкарайте в тялото си какао, елда, бадеми, кашу, ориз, спанак, авокадо.

Движете се повече

Сред най-ефективните начини да се преборите с подуването в краката е като се движите повече. Разхождайте се поне 10 минути на всеки два часа, а ако имате възможност спортувайте поне 30 минути 3-4 пъти седмично.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари