IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навици, с които унищожавате зъбите си

13 септември 2020 15 00

Избягвайте ги

Снимка: Istockphoto

Около 2,4 млрд. души страдат от кариес. Чистенето на зъбите всеки ден не е достатъчно да ги предпазите. Вероятно без да знаете сте се сдобили с вредни навици, които се отразяват на вашето дентално здраве. Ето и кои са те:

Игнорирате лошия дъх в устата си

Лошият дъх не е просто отблъскващ, той е знак за някакъв проблем или лоша хигиена. Понякога не осъзнаваме, че ние сме се сдобили с такъв, макар че веднага го улавяме у другите. Ето и как да тествате дали дъхът ви е наред:

  • Оближете вътрешната част на китката си
  • Изчакайте 10-15 секунди
  • Помиришете мястото

Ако мястото мирише неприятно, а не на обикновена слюнка, имате проблем.

Пиете, след като сте си мили зъбите

Последният аромат в устата ви трябва да е този от пастата за зъби. Дори чай преди лягане може да им навреди, а и ще неутрализира действието на пастата.

Миете зъбите си 30 сек

Миенето на зъбите трябва да е не по-малко от 2 минути. 30 секундно търкане няма да ви стигне да почистите зъбите си добре.

Търкате много силно

Когато става въпрос за миене на зъби, не ги търкайте силно. По този начин само наранявате емайла им и ги правите по-чувствителни. Важно е да ползвате и правилната четка за вашите зъби. За целта може да се консултирате със зъболекаря си.

Миете си зъбите веднага след хранене

Много е важно да не миете зъбите си веднага след хранене. При обработка на храната се активират различни видове киселини и при търкане само ще ги разнесете чрез слюнката и четката върху зъбите ви, което ще афектира емайла ви.

Избягвайте да миете зъбите си поне 30 минути, след като сте яли.

Не си сменяте четката за зъби

Четката ви е богат източник на бактерии. Дори да я миете добре след употреба тя си има срок на годност. Влакната ѝ се изтъркват, а и влагата също се отразява на нейното състояние.

В добавка и ако сте били болни има шанс бактерии да останат по главата на четката ви и след това да се върнат в тялото.

Ако сте били болни, по-добре подменете четката си след това. Иначе е хубаво да я сменяте на всеки 2-3 месеца. Гледайте да я държите далече от препарати, тоалетната и други течащи източници от които може да пръсне вода.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари