IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да подобрим здравето си, като се погрижим за очите си

5 август 2020 09 30

Три начина да подобрим и качеството ни на живот

Снимка: Istockphoto

Зрението играе изключително важна роля за нашето здраве и ако то започне да се влошава, това би повлияло на начина ни на живот. 

Тогава любими или важни дейности, като шофиране, четене и спорт, биха били предизвикателство и затова е важно да предпазим очите си от най-честите причинители на зрителни проблеми. 

В последните месеци на увеличено време пред екраните и ярка слънчева светлина навън, всички почувствахме нуждата да определим причините за неудобствата, които изпитахме. Затова оптичният сектор се обедини около националната кампания “Отговорни заедно”, в рамките на която бе създадена интерактивна карта на оптики в страната, които спазват най-добрите практики за безопасност по време на пандемия, за да сме спокойни когато търсим решение на зрителните си проблеми.

В рамките на кампанията, организаторите от Essilor България, производител #1 на стъкла за очила в света, ни предлагат три различни начина, чрез които грижата за зрението ще подобри общото ни здраве и качество на живот. 

БЕЗ UV УВРЕЖДАНЕ

Прекомерното излагане на UV светлина, по-специално UVB лъчите, може да доведе до слънчево изгаряне и може да увеличи риска от развитие на рак на кожата. Това са неща, които повечето хора вече знаят, но знаехте ли, че трябва да предпазвате и очите си от ултравиолетовата светлина?

Друг вид UV светлина, UVA лъчите, може да премине през роговицата на окото ви и да достигне до ретината, което води до проблеми със здравето. Прекаленото излагане на тези лъчи е фактор за появата на очни заболявания като катаракта.

За да поддържате оптимално зрение и да намалите риска от здравословни проблеми, е изключително важно да защитите адекватно очите си от ултравиолетовата светлина. Можете да направите това, като носите подходящи слънчеви очила. Важно е да инвестирате в слънчеви очила, които блокират 100% UVA и UVB лъчи за оптимална защита.

В Essilor предлагаме стъкла с UV защита, които да отговарят на всички изисквания на динамичния градски начин на живот, включително новото поколение фотохромни стъкла Transitions. Създадени да се адаптират към променящите се светлинни условия, като автоматично потъмняват навън и изсветляват на закрито, те осигурят подобрено визуално изживяване, което води до оптимално здраве и комфорт.

БЕЗ ГЛАВОБОЛИЕ

Главоболието и мигрената могат наистина да провалят деня ви; в някои случаи може да бъде доста изтощително. Ако страдате от главоболие, може да имате проблем със зрението. Некоригираните проблеми със зрението карат очите ви да се напрягат, тъй като се налага да работят по-усилено, а това води до чести главоболия.

Физическите проявления на мигрената включват умора, неправилна стойка и напрежение във врата и раменете. Всичко това може да е свързано с вашето зрение.

Представете си как използвате своя телефон, лаптоп или таблет. Обикновено това се случва на близко разстояние, за продължително време и най-често с неправилна стойка на тялото. Стъклата Eyezen са с подобрен дизайн в долната част на стъклото, което прави образите да изглеждат по-ясни. Ако просто погледнете през долната част на стъклата Eyezen, картинките и думите ще изглеждат по-ясни и ще откриете, че все по-рядко си кривите стойката. Помислете за модерни стъкла, предназначени за съвременния начин на живот, за да облекчите напрежението в шията и раменете.

Подобен е случаят със специалните прогресивни стъкла за пресбиопия. Това е състояние, което се появява при всички хора след 40-годишна възраст и което се изразява в отслабване на зрението както наблизо, така и надалеч. Varilux стъклата са най-продаваните прогресивни стъкла в света, защото съчетават иновативни технологии, които ви позволяват да виждате перфектно телефона или бележника си и в същото време - да не губите фокус надалеч. И най-важното - без да е необходимо постоянно да въртите главата си, за да виждате ясно.

Ако често използвате цифрови устройства, може да страдате от напрегнати или уморени очи. Това може да затрудни справянето ви с ежедневните задачи, особено ако работата ви включва честа употреба на компютър. Ако ви звучи познато, хубаво е да се свържете с оптик и да си запазите час за преглед. Носенето на правилните стъкла може да ви помогне да коригирате зрението си, да се защитите от вредната синя светлина и да намалите или предотвратите симптомите на дискомфорт в ежедневието.

БЕЗ ЗАСЛЕПЯВАНЕ

Отблясъците и отраженията често могат да попречат на зрението ви и да ви затруднят да виждате ясно, а понякога дори водят до временна слепота.

Отблясъците са често срещани по пътища или при наличието на сняг или водни площи, защото ярката светлина се отразява от равната им повърхност. Това може да причини голямо неудобство за тези, които редовно шофират или се занимават с водни и снежни спортове.

Важно е да се предпазите от отблясъци, за да имате ясно зрение, както за вашата безопасност, така и за безопасността на околните. Можете да носите поляризиращи слънчеви очила, които са специално проектирани с филтър за елиминиране на заслепяващите лъчи, което води до способността да виждате по-добре при ярка светлина. Пример за такива са стъклата Xperio, които пропускат само вертикалните лъчи, като по този начин блокират досадните отблясъци. С най-високата възможнa защита от вредни UV лъчи, те могат да направят съществена промяна за всички, които страдат от чувствителност към светлина, като подобрят цветоусещането и намалят дискомфорта.

Говорете с вашия оптик днес и обсъдете начина си на живот, за да гарантирате, че ще получите най-доброто визуално решение за подобряване на цялостното ви благосъстояние.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари