IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хатха йога – 4 начина, по които подобрява физическото и психическото здраве

10 август 2020 13 00

Целта на този тип йога е да бъдете в една и съща поза за дълъг период от време

Снимка: Pexels

Хатха йогата е форма на йога, която включва задържане на специфични пози на тялото, наречени асани, с които работите върху мускулната сила и помагат да свържете ума с тялото си. 

Това е един от най-популярните видове йога, практикувани в света, а изследванията показват, че той е свързан с подобряване на психическото и физическото здраве, борейки се със стреса и фокусирайки се върху основни мускули. 

Ето какво трябва да знаете за хатха йогата и как тя може да повлияе на вашето физическо и психическо здраве.

Какво е хатха йога?

Думата „хатха“ идва от санскрит и означава „дисциплина на силата“, а целта на хатха йогата е да създадете съзнателна връзка с тялото си и да укрепите мускулите. Това е общ термин, който се отнася за всяка йога практика, която използва общите пози, с които може да сте се сблъсквали в класа по йога. Тук се включват куче, обърнато надолу или детска поза.

медитация, йога

Снимка: Pixabay

Ако обаче отидете на специален клас по хатха йога, ще откриете, че той подчертава задържането на тези обикновени пози за по-дълги периоди, за разлика от другите йога практики. Според Неха Готе, този вид йога е съставен от три основни неща:

Пози на тялото (асани)

Дихателни техники (пранаяма)

Релаксация и медитация (дяна)

По време на практикуването на хатха йогата може да научите различни начини за контрол на дишането или как да седите правилно по време на медитация. „Йогата започна като духовна практика, но стана популярна като начин за подобряване на психическото и физическото здраве“, казва Готе пред Insider. 

Може би знаете, че йогата може да ви помогне за тонуса на мускулите и да ви направи по-гъвкави, но има много други ползи за здравето, което може да придобиете, практикувайки хатха йога.

Ето 4 начина, по които хатха йогата подобрява физическото и психическото здраве

Заздравява мускулите

Практикуването на пози от хатха йогата, като планк и войн, може да ви помогне за укрепване на основните ви мускулни групи на корема, таза и гърба. Те са важни за цялостната функция на тялото, тъй като силните основни мускули могат да ви помогнат да предотвратите болката в долната част на гърба, да подобрите баланса си и да намалите риска от травми.

Йогата е добър вариант и за хора, които искат да стегнат коремните си мускули, но не могат да правят упражнения с по-висока интензивност като бягане или вдигане на тежести. 

йога 4

Снимка: Pixabay

Хатха йогата укрепва основните ви мускули, тъй като изисква задържане на пози за дълги периоди от време, което активира корема и други части на тялото. Някои от позите, които може да пробвате, за да усетите ефекта, са „лодка“, „страничен планк“ и „мост“.

Подобрява съня

Хатха йогата може да намали нивата на кортизол – хормон, който е обвързан с цикъла на съня. Ниските му нива сигнализират на тялото ви, че е време за сън, така че практикуването на йога преди лягане може да ви помогне да заспите по-бързо.

Някои експерти смятат, че йогата подобрява съня, защото набляга на внимателното дишане и медитацията, което може да ви помогне да отпуснете ума и тялото си преди да легнете. 

Бори се с депресията

Учените вярват, че хатха йогата помага за облекчаване на депресията, тъй като действа на невротрансмитерите в мозъка ви по подобен начин като антидепресантите. 

Например, практикуването на йога увеличава нивата на невротрансмитери като серотонин и гама-аминомаслена киселина в мозъка. Последното успокоява нервната система и може да помогне за намаляване на тревогата, породена от депресията. Серотонинът пък регулира емоциите. 

упражнения, постелка,

Снимка: Pixabay

Резултати от различни изследвания показват, че хората, които правят йога веднъж седмично за по-малко от 5 седмици, регистрират значително по-ниски нива на депресия.

Помага за справяне със стреса

Въпреки че хатха йогата може да бъде физически изтощителна, тя ви помага да се отпуснете и да забравите за стреса. Това е така, защото практикуването ѝ влияе върху нервната и ендокринната ви система, които контролират телесните функции като освобождаване на хормони и промени в кръвното налягане.

Когато сте стресирани, нивата на кортизола в кръвта се покачват. Проучване, направено през 2017 година, показва, че хората, които се подлагат на хатха йога преди да изпълнят стресова задача, имат по-ниски нива на кортизол и по-ниско кръвно налягане, отколкото тези, които не са практикували йога.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари