IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасната клопка на орторексията – как можете "здравословно" да разрушите живота си?

25 август 2020 14 30

Това е новото заболяване, което неусетно може да ни "погълне"

Снимка: БГНЕС

Желанието за водене на здравословен начин на живот се превръща в заплашително опасна болест, твърди Лукия Сюлейманова, клиничен психолог пред marieclaire.

Да си дебел е лошо, да имаш излишни килограми е срамно, да не участваш в маратони е социално престъпление, а и най-малкият намек за целулит в снимки на плажа е сигурен начин да получите много критични коментари в Instagram.

Днешните жени са перфекционистки - жонглират със семейството и кариерата, но как могат да водят твърде здравословен начин на живот?

Бруталният режим, спортуването на ръба на възможностите, постоянното наблюдение на храната на принципа „здравословна/нездравословна“ - това е добре, нали? И не забравяйте да "правите добро" на близки, тъй като те не разбират как да живеят. Е, онези, които не могат да се контролират, не заслужават нищо друго освен презрение. Това се наблюдава през последните години, медиите налагат нов лайфстайл.

Но тук се разкрива нещо изненадващо, оказва се, че едно отклонение винаги е отклонение, независимо дали със знак минус или със знак плюс. И желанието да бъдем здрави става нездравословно, когато има панически страх да ядеш „незаконното“, отвращение към „грешните“ продукти, спорт до степен на нараняване...

Орторексията е хранително разстройство, свързано с патологично желание за правилно хранене и твърде упорито следване на здравословен начин на живот. Тя си има и своите лица - Гуинет Полтроу, Катрин Зита-Джоунс, Виктория Бекъм, Анджелина Джоли и Кийра Найтли. И един от ключовите проблеми е, че е болезнено изкушаващо да бъдеш в тяхната компания.

гуинет полтроу

Мога да ви кажа как да постигнете това - упражнявайте се поне четири часа на ден, казва Сюлейманова. Напълно потискайте спонтанните желания за храната - основният критерий вече става полезност, всеки продукт се проверява за съответствие с принципите на здравословното хранене. Чувствайте се остро виновни, като нарушавате правилата (до изкуствено повръщане след парче „грешна“ храна). Разработете система от санкции за нарушения. Разделете строго хората на „нас“ и „непознати“ и почувствайте превъзходство над онези, които не са с вас. И не говорете за нищо друго. Харесва ли ви?

Това вече не е грижа за себе си, а признак за промяна в психиката, обсесивна фиксация, причинена от по-дълбоки причини. Може би сред тях са изискванията на обществото и желанието за принадлежност към определена група. В тази ситуация вие сте заложник на статута и социалните изисквания, основният ви страх е страхът от поражение, вашият основен „коз” е супер постижения в здравословния начин на живот. Именно тези постижения ви се струват основното конкурентно предимство сред жените по отношение на подбора на тези, които отговарят на „златния стандарт“. Семейство, работа - всичко отива на заден план, участвате в състезание, но не за олимпийски медал, а за високо място в обществото.

Или може би сте човек на постиженията и ежедневното преодоляване е вашето предизвикателство пред вас? Дори влошаването на благополучието ви се възприема от вас като извинение да се ограничите още повече. Каквито и постижения да имате, те винаги са недостатъчни. Това често се свързва със семеен сценарий, според който само хора, които са преодолели сериозни препятствия, са достойни за уважение.

Също така често се установява, че постоянното преодоляване на себе си се възприема като единствената възможност за доказване на нечия стойност в сравнение с другите. Такъв поглед към себе си често е придружен от така наречената телесна дисморфобия - отхвърляне на нечие тяло и невъзможност за обективна оценка.

И така, в стремеж към физическо съвършенство, вие отделяте цялото си свободно време да работите върху фигурата, задавайки си темпото на професионални спортисти. Тук вече говорим за бигорексия - натрапчиво хоби за фитнес, нонстоп мерене на пропорции и болезнена реакция на всичко, свързано с естетиката на тялото.

Към „здравословна храна“ се добавя „здраво тяло“, но духът в него далеч не е здрав.

Всеки случай на орторексия трябва да се разглежда отделно. Първо, пристрастяването трябва да се осъзнае. Проблемът е, че едно общество, което не навлиза в подробности, искрено аплодира орторексията - отвън животът изглежда невероятно целенасочен. Човекът носи със себе си измервателни уреди, държи в главата си таблица с вредни съставки, отглежда собствени зеленчуци, поставя спортни рекорди - и на хората им се струва, че наблюдават уникална личност.

Междувременно човек се подлага на опасен експеримент и вече е много далеч от нормата. Искрено е убеден, че контролира живота си. Всъщност той е роб на собствената си мания и „здравословното“ хоби го управлява. Той не е в състояние да спре, защото напълно е загубил контакт с тялото си - не му се доверява и не чува отчаяни сигнали. Колкото по-лошо - толкова по-добре, колкото по-трудно - толкова по-голямо е изкушението да се преодолее.

И също е много страшно да признаеш грешката си. Ако грешиш, тогава цялата тази битка, работа, усилия и ограничения са били безполезни. И отказваш да повярваш.

Как може да свърши това?

Проблеми със стомаха, сериозни спортни наранявания, психологически сривове. И пълна раздяла с приятели и близки, които нямат планове да живеят като вас и правилата ви. В желанието си да сте номер едно в един момент може дори да не забележите, че съпругът ви или най-близките ви приятели отдавна са си отишли ​​...

Правилното хранене и спорт са страхотни, важни и необходими - тук няма спор. Основното нещо е да не прекалявате. Ако понякога с леко сърце си позволите вечер с чаша вино и вкусна вечеря, без да обръщате внимание на калориите, вие сте в нормалните граници. Ако близките уважават вашето хоби и не се страхуват за вас - няма от какво да се притеснявате. Не забравяйте да се наслаждавате на живота и тогава не би ви хрумнало да се разрушавате в името на идеите на другите за здравето, без значение колко привлекателни изглеждат на снимки в Instagram.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари